Papu štiti imunitet u tužbama žrtava svećeničke pedofilije

Autor: Hina/reuters

Benedikt XVI. u uskršnjoj propovijedi nije spominjao krizu povjerenja koja potresa Crkvu zbog gotovo svakodnevnih otkrića novih slučajeva spolnog zlostavljanja djece.

Papa Benedikt XVI., kojeg odvjetnici žrtava smatraju vrhovno odgovornim za zataškavanje pedofilije među svećenicima, ne može biti pozvan kao svjedok jer kao državni poglavar ima imunitet od bilo kakvog sudskog postupka, rekao je predsjednik vatikanskog suda Giuseppe dalla Torre u razgovoru za talijanski dnevnik Corriere della Sera, objavljenom u četvrtak.

Intervju toga visokoga vatikanskoga pravosudnog dužnosnika objavljen je u trenucima kad je Papa u bazilici sv.Petra održavao misno slavlje Velikog četvrtka u najsvetijem tjednu katoličkog svijeta, koji će kulminirati Uskrsom.

Papa u propovijedi nije spominjao krizu povjerenja koja potresa Crkvu zbog gotovo svakodnevnih otkrića novih slučajeva spolnog zlostavljanja djece u prošlosti i popratnih navoda o zataškavanju.

Dalla Torre je iznio osnovne smjernice vatikanske strategije obrane Pape od zahtjeva da svjedoči u nekoliko sudskih postupaka zbog zlostavljanja koji se trenutačno vode pred američkim sudovima.

– Papa je nedvojbeno državni poglavar, s istim pravnim statusom kao svi državni poglavari (na svijetu) – rekao je, aludirajući time kako Papa ima imunitet od sudskih postupaka.

Duhovni vladar

Papa je pod zaštitom diplomatskog imuniteta jer više od 170 zemalja svijeta, uključujući i SAD, ima diplomatske veze s Vatikanom, koji priznaju kao suverenu državu, a papu kao suverenog vladara.




Dalla Torre je odbacio teze da se američke biskupe, među kojima su neki optuženi da su zlostavljače premještali s jednog na drugo mjesto umjesto da su ih prijavili policiji, može smatrati zaposlenicima Vatikana, kojima bi Papa onda bio ‘šef’ i bio odgovoran za njihovo ponašanje.

– Crkva nije multinacionalna korporacija – rekao je Dalla Torre.

– On ima (duhovni) primat u Crkvi… ali je za vođenje neke biskupije pred zakonom odgovoran njezin biskup – dodao je.




Trojica muškaraca, koji tvrde da su ih svećenici kao djecu seksualno zlostavljali, podnijeli su tužbu protiv Svete Stolice 2004., tvrdeći da Vatikan nije upozorio policiju niti izvijestio javnost o zlostavljanju djece u državi Kentuckyju.

Slučaj je važan jer je prvi od nekoliko slučajeva u Sjedinjenim Državama čija je meta Vatikan dostigao fazu u kojoj se odlučuje imaju li žrtve doista mogućnost tražiti odgovornost samog Pape.


Tri desetljeća ‘blagoslovljene pedofilije’

Autor:Hina/reuters
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.