‘Papina kolekcija kondoma’ izazvala ispriku Velike Britanije

Autor: hina

Britansko ministarstvo vanjskih poslova ispričalo se Vatikanu nakon što je u javnost procurio interni memorandum Foreign Officea.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova u nedjelju se ispričalo Vatikanu nakon što je u javnost procurio interni memorandum u kojem dužnosnici Foreign Officea zbijaju provokativne šale na račun pape Benedikta XVI.

U memorandumu se “predlaže” da Papa za vrijeme posjeta Britaniji u rujnu ove godine otvori kliniku za pobačaje, predstavi vlastitu kolekciju kondoma, blagoslovi neki homoseksualni brak i zapjeva u duetu s kraljicom.

Jedan od nižih dužnosnika u ministarstvu napisao je memorandum iz šale nakon sastanka posvećenog pripremama za Papin posjet. Nekako ga se dočepao Daily Telegraph i objavio ga u nedjeljnom izdanju.

Iako u njemu ima i nekih ozbiljnih ideja za program Papina posjeta, britansko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da “duboko žali zbog incidenta i uvreda koje je nanio”.

“Snažno cijenimo blizak i produktivan odnos između britanske vlade i Svete Stolice i radujemo se njegovom produbljivanju tijekom predstojećeg posjeta pape Benedikta XVI.”, dodaje se.

Britanski veleposlanik pri Svetoj Stolici Francis Campbell odmah po objavljivanju memoranduma žurno se sastao s vatikanskim dužnosnicima i predao im ispriku Foreign Officea.

Autor memoranduma je premješten na drugu dužnost, navodi se u priopćenju britanskog ministarstva.




Vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi rekao je da je isprika primljena. “Sve su objasnili i nema se što dodati”, izjavio je.

Papa će u rujnu posjetiti Škotsku i Englesku. Planiran je jedan javni govor u Londonu, posjet ekumenskoj misi u Westminsterskoj opatiji i služenje mise u parku Bellahoustonu u Glasgowu.

Bit će to prvi boravak Pape u Velikoj Britaniji nakon posjeta Ivana Pavla II. 1982. godine.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.