Screenshot

PAPA ODLUČAN U BORBI PROTIV PEDOFILA: Američki kardinal Theodore McCarrick udaljen s dužnosti

Autor: Hina

Poznati američki kardinal Theodore McCarrick (87) dobio je zabranu obnašanja službe pošto je u istrazi utvrđeno da su “vjerodostojne” optužbe za spolno zlostavljanje iznesene protiv njega, priopćile su u srijedu newyorška i washingtonska biskupija u kojima je djelovao.

McCarrick je među najistaknutijim američkim kardinalima na međunarodnoj razini. Premda je službeno umirovljen, i dalje putuje, najviše u vezi sa zaštitom ljudskih prava.

U priopćenju objavljenom u srijedu newyorški kardinal Timothy Dolan je rekao da je njegova biskupija zaprimila prijavu o McCarrickovoj navodnoj zlouporabi koja se dogodila prije “gotovo 45 godina”.

Na temelju Povelje o zaštiti djece koju su američki biskupi donijeli 2002. nakon pedofilskog skandala koji je potresao bostonsku nadbiskupiju, “neovisna agencija” je provela istragu i njezine rezultate predala povjerenstvu koje je optužbe ocijenilo “vjerodostojnima i potkrijepljenima”, istaknuo je kardinal Dolan.

Sveta Stolica je, pošto je obaviještena o tome, zatražila od kardinala McCarricka da “više javno ne obnaša svoju službu”, navodi se u priopćenju.

Theodore McCarrick je “ostajući pri tvrdnji da je nedužan, prihvatio tu odluku”, dodaje kardinal Dolan.

U priopćenju koje prenosi Washington Post, McCarrick kaže da je “zgrožen” optužbama koje su iznesene protiv njega.




“Moja je tuga bila još veća kada sam obaviješten da su navodi ocijenjeni vjerodostojnima i potkrijepljenima”, rekao je kardinal. “Žao mi je zbog patnje koju podnosi osoba koja je iznijela te optužbe kao i zbog skandala koji su prouzročile”.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.