NBC News

Palestinci ne žele da Zid plača ostane Izraelu

Autor: Hina / dpa

Visoki američki dužnosnik rekao je da će Zid plača ostati pod izraelskom kontrolom čak i nakon eventualnog mirovnog sporazuma između Izraelaca i Palestinaca

Palestinski dužnosnik odbacio je u subotu poziv američkog dužnosnika da Zid plača u Starom gradu Jeruzalema ostane pod izraelskom kontrolom.

“Palestinci neće prihvatiti bilo kakve promjene granice Istočnog Jeruzalema iz 1967.”, rekao je Nabil Abu Rudeineh, visoki dužnosnik palestinske vlade, za agenciju WAFA-u.

“To američko stajalište ponovno pokazuje da je aktualna američka administracija posve izvan mirovnog procesa”, rekao je, dodajući da bi to “konsolidiralo okupaciju”.

Visoki američki dužnosnik rekao je da će Zid plača ostati pod izraelskom kontrolom čak i nakon eventualnog mirovnog sporazuma između Izraelaca i Palestinaca.

“Ne možemo zamisliti situaciju u kojoj Zid plača ne bi bio dio Izraela”, rekao je dužnosnik pred posjet američkog predsjednika Mike Pencea regiji.

Zid plača, ostatak zapadnog zida Drugog hrama, sveto je mjesto za mnoge Židove i dio je šire zone koja je u središtu religijskih napetosti, a koju Židovi nazivaju Brdo hrama a muslimani Plemenito svetište ili Plato džamija.

Pence u utorak kreće u posjet Egiptu, Izraelu i Njemačkoj.




Fatah, pokret palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, pozvao je u subotu da se u Jeruzalemu u srijedu organizira prosvjed protiv njegova posjeta Svetom gradu.

Pence je otkazao palestinski dio posjeta jer je Abas odbio primiti ga zbog Trumpove odluke da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela.




Autor:Hina / dpa
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.