Ovo je igra u kojoj naši političari nemaju nikakvih šansi!

Autor: Marin Vlahović

U trenucima dok još nije jasno hoće li se uopće i na koji način provesti famozna kurikularna reforma, osnovne škole osvaja japanska igra „Go“, koja djeci ne nameće sadržaj, već ih uči strateškom razmišljanju i doprinosi općem razvoju njihovih umnih potencijala. Igra „Go“ , stara je više od 4000 godina, a izmišljena je u Kini, iako se danas smatra i japanskom igrom.

Kako se igra „Go“?

Go je igra za dva igrača koji naizmjenično postavljaju crne i bijele figure, koje kod nas djeca zovu i kamenčićima, na tablu koja se zove goban. Cilj igre je kontrola table kroz stvaranje takozvanih „teritorija“. Nakon što nas je majstor ove igre, Mladen Smud, upoznao s osnovnim pravilima, pokušali smo odigrati nekoliko partija s jednim učenikom trećeg razreda, ali nismo imali šansi. Ubrzo smo se našli u potpunom okruženju neprijateljskih crnih kamenčića i nakon toga izgubili svaku strategiju daljnjeg širenja teritorija. A na trenutak nam se činilo da pobjeđujemo. No, kako kaže gospodin Mladen Smud, Go je igra nadmudrivanja, koja je kompleksnija i od samog šaha, jer postoji neograničen broj kombinacija.

„Bivši uspješni šahisti, kada im dosadi šah, odnosno kada im ta igra više ne predstavlja dovoljan izazov, prebacuju se kod nas na igru Go. Malo je poznato da Hrvatska ima odličnih igrača u ovoj igri, od kojih su neki nastupali i na svjetskim prvenstvima. Prošli mjesec održano je Svjetsko amatersko prvenstvo u Tokiju, a Hrvatske boje branio je Stjepan Meštrović koji je osvojio 31. mjesto. Medalje su osvojili predstavnici Kine i Koreje, dok su među Europljanima najbolji bili predstavnici Srbije, Finske i Poljske, koji su se uspjeli plasirati među prvih deset igrača ove igre u svijetu.„

Najbolji igrači su iz Velike Gorice

Inače, radi se o 39. Svjetskom prvenstvu, što dovoljno govori o porastu popularnosti ove igre u cijelom svijetu. Go je postao neka vrsta dodatne nastave, a tečajevi se organiziraju u osnovnim školama i gradskim knjižnicama. Najbolje igrači dolaze iz Velike Gorice.

„Gorica je godinama najbolja u ovom sportu. Naši najjači igrači su reprezentativci Hrvatske, a također ovdje vidim i najveći potencijal među mladima“, ispričao nam je Mladen Smud, voditelj tečajeva i organizator Go turnira.




Poput nekih borilačkih vještina, tako i u igri Go postoje stupnjevi. Najniži stupanj je 20. kyu. Kada se dosegne najviše rang, 1. kyu, daljnje napredovanje se vrednuje kroz kategoriju „dan“. U Japanu i Kini, postoje profesionalni igrači ove igre koji se natječu na turnirima s visokim novčanim nagradama. Na primjer, pobjednik japanskog Honinbo turnira osvaja i nevjerojatan iznos od 350 000 dolara! U prošlosti, neki pojedinci iz Europe, uspješno su se profesionalno bavili ovom igrom u Japanu, ali na turnirima ipak dominiraju domaći igrači. S gospodinom Mladenom Smudom, doajenom ovog misaonog sporta u Hrvatskoj, razgovarali smo i o utjecaju Go igre na način razmišljanja i sam pristup životu, pa i otvorili temu o našim političarima. Majstor Smud duboko prezire materijalizam, a njegovi tečajevi su besplatni. On smatra da bi hrvatski političari loše prošli u ovoj igri, jer su samodopadni, a nerijetko i gramzivi, nesposobni za strateško razmišljanje.

Od početnika do državne reprezentacije

Tečaj goa, počinje u trećem razredu osnovne škole. Neki bivši učenici, postali su kasnije prvaci i reprezentativci države. Skromni majstor Smud u toj činjenici vidi najveću nagradu za svoj rad. Klincima se priključuju i njihovi roditelji. Tečaj je osmišljen za učenike trećeg razreda, ali dobrodošli su igrači svake životne dobi. I na samim turnirima, nerijetke su scene gdje djeca iz osnovne škole pobjeđuju odrasle osobe, ponekad i svoje roditelje. Otpratili smo gospodina Smuda do autobusne stanice. Dok je on čekao autobus, mi smo čekali njegovu završnu misao. Pričao nam je o tome „kako rat ne bi postojao, kada bi svi političari igrali igru Go. Kada bi naučili tražiti rješenja i strateški razmišljati, ne bi više bilo toliko destruktivnog djelovanja na društvo“- kazao je između ostalog gospodin Smud. Da, nismo vam rekli. Majstor Smud, taj simpatični stariji gospodin, praktički je potpuno slijep. Ali svijet koji on u svom umu vidi, i u kojem živi, ima više smisla od blještavila i ignorancije naših političara, koji su slijepi, pored zdravih očiju.




Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.