Osumnjičeni za napad u Barceloni smaknuo još jednu osobu?

Autor: Hina

Policija sumnja kako je jednog čovjeka na tržnici Abouyaaqoub ubio nožem te se pokušao odvesti Fordom izvan grada.

Policija nastavlja potragu za 22-godišnjim Younesom Abouyaaqoubom za kojeg vjeruje da je kombijem pregazio prolaznike na šetalištu La Rambla u četvrtak a mediji navode kako je nakon toga pješke pobjegao pored lokalne tržnice a zatim ubio 34-godišnjeg Španjolca čijim je automobilom pobjegao.

Dužnosnik unutarnjih poslova Katalonije, Joaquim Forn, rekao je kako istraga pokazuje da je Abouyaaqoub bio vozač i jedina osoba u bijelom kombiju koji je ostavio 13 mrtvih i 128 ozlijeđenih u centru Barcelone. Napomenuo je da policija ne zna gdje se skriva i da ga se traži u svim državama Europe. On je jedini preostali član skupine, za koju policija smatra, da je pripremala napade eksplozivnim materijalom a onda vozilima pregazila prolaznike u Barceloni i Cambrilsu, gdje je umrla 14. žrtva.

Dnevne novine La Vanguardia i El País objavile su fotografije mladića u prugastoj majici kratkih rukava, dugim hlačama i sunčanim naočalama kako korača pored tržnice Boqueria, pored La Ramble. Ti mediji navode kako je nakon rušenja prolaznika tijekom 600 metara Abouyaaqoub zaustavio kombi te u trenutku panike nestao u mnoštvu ljudi te pješke prošao gradom do sveučilišne zone. Na tamošnjem parkiralištu je naišao na 34-godišnjeg Pau Péreza koji je parkirao Ford Focus. Policija sumnja kako ga je Abouyaaqoub ubio nožem te se pokušao odvesti Fordom izvan grada.

Policija je nakon gaženja na La Rambli već bila postavila kontrolne točke na dugoj cesti Diagonal, koja prolazi gradom, kada je naišao Ford. Policija ga je namjeravala zaustaviti no on je projurio ozlijedivši jednog policajca dok je drugi zapucao na automobil. Nakon otprilike 45 minuta automobil je otkriven 10 kilometara dalje u mjestu Sant Just Devern. U vozilu je, između prednjih i stražnjih sjedala, pronađeno Pérezovo tijelo. Policija je prvo  mislila da je ubijen policijskim mecima, odbacivši poveznicu s napadom u Barceloni no kasnije je otkriveno kako je ubijen hladnim oružjem. Sada je izgledno kako je Pérez, koji nije kažnjavan niti zabilježen u policiji, 15. žrtva napada u Kataloniji.

Abouyaaqoub je napustio Ford te pričao na mobitel na arapskom jeziku, što je čuo jedan susjed iz zgrade nasuprot, piše La Vanguardia. Policija sada istražuje je li imao pomagača a ne isključuje mogućnost da je prešao u susjednu Francusku. Kada je policija pronašla Ford prošla su dva sata prije nego je izvukla tijelo dok nije utvrđeno da u automobilu nije postavljen eksploziv, tvrde iste novine.

Abouyaaqoubova majka je u subotu pozvala sina da se preda jer bolje da je u zatvoru nego ubijen. Ona i bližnji u katalonskom gradiću Ripoll sa 10.500 stanovnika gdje je živio rekli su da ne znaju gdje je niti je li živ. Svi su bili u šoku i “slomljeni” otkrićem da je vjerojatno sudjelovao u napadu u Barceloni. Brojni susjedi, prijatelji i poznanici, Marokanci i Španjolci, rekli su da je bio uzornog ponašanja i uklopljen u katalonsko društvo. Govori katalonski i španjolski jezik. Bio je zaposlen, nije bio kažnjavan niti je imao policijski dosje vezan za terorističke aktivnosti.

“On je jedan od normalnih katalonskih mladića ovdje, došao je kao jako mali, i uvijek je bio poput svih ostalih”, rekao je u ponedjeljak ujutro njegov rođak za španjolsku javnu televiziju RTVE. Dodao je da je ranije volio navečer izlaziti van s društvom i da je pio alkohol no da se onda promijenio. “Svi smo šokirani, ne možemo vjerovati da je umiješan u ovo”, istaknuo je rođak.




Younesova rodbina u Maroku rekla je agenciji Reuters kako se tijekom prošle godine počeo religiozno strože ponašati te da se u ožujku prilikom posjeta svom rodnom mjestu odbio rukovati sa ženama. Rodbina je bila šokirana i ljuta kada je u nedjelju doznala da su 22-godišnji Younes Abouyaaqoub, njegov brat i dva bratića navodno umiješani u napad u Barceloni. Svi su oni porijeklom iz marokanskog gradića Mrirta.

 Abouyaaqoubov brat El Houssaine i prvi rođaci Mohamed i Omar Hychami trojica su od petorice muškaraca ubijenih policijskim vatrenim oružjem tijekom pokušaja napada u noći s četvrtka na petak u Cambrilsu, gradiću udaljenom stotitnjak kilometara južno od Barcelone niz obalu.

Rodbina u Mrirtu, oko 150 kilometara južno od glavnog grada Rabata, rekla je da su Younesa i Mohameda zadnji put vidjeli u ožujku kada su se neočekivano pojavili u posjeti.




“Otvorila sam vrata i vidjela Younesa i Mohameda na motorima. Nitko u obitelji nije znao da dolaze. To je bio zadnji put kada smo ih vidjeli”, rekla je rođakinja zatraživši da ne bude imenovana. Rođak u Ripollu je rekao da su motorima otišli na odmor.

Rođakinja u Mrirtu je dodala kako je Mohamed bio konzervativniji od Younesa, no da je često odlazio u noćne klubove i pio alkohol prije nego se njegovo ponašanje promijenilo prije tri godine. Ona ga krivi zbog utjecaja na Younesa.

“Do prošle godine, Younes je bio potpuno normalan, no kada nas je posjetio ranije ove godine odbio se rukovati s nama, baš poput Mohameda”, rekla je.

“Younes je ušao, otuširao se, otišao na misu petkom u lokalnu džamiju a zatim smo svi zajedno jeli”, nastavila je. “Nakon toga smo putovali zajedno zemljom, išli na obiteljska druženja poput vjenčanja, stvari su bile normalne”.

U obiteljskom domu u Mrirtu, dominantno berberskoj zajednici u provinciji Khenifra, televizija je bila uključena zbog vijesti o Younesu. Rodbina je rekla kako je saznala o mogućoj povezanosti bratića s napadom u Barceloni u petak na vijestima, kada su na ekranu vidjeli fotografije Younesa i ostalih, zajedno s njihovom imenima.

“Htjela sam umrijeti, nisam mogla vjerovati”, rekla je Chrifa Hychami, baka mladića.

Mrirt je siromašan i izoliran, a mnogi stanovnici su emigrirali u Europu. Automobili s europskim tablicama u kojima su obitelji došle na ljetni odmor nalaze se na ulicama.

Younes se preselio u Španjolsku negdje 1999., godinu dana nakon što je njegov otac Omar Abouyaaqoub otputovao ondje brodom iz Maroka, kaže teta Fatima Abouyaaqoub. Tada je imao tri godine. Omar radi u industriji drvnih ploča u Španjolskoj a prošle godine je radio u Francuskoj, rekla je Fatima.

“Nemam simpatija za Younesa, čak da ga uhvate i ubiju”, rekla je. “Zabrinuta sam za svog brata, njegova oca, i njegovu majku koji su nepismeni i gotovo ne govore arapski ili španjolski”, dodala je. “Ti mladići su iskoristili nepismenost svojih roditelja”.

Younesova majka je u subotu s ostalim muslimanima izašla na trgu u Ripollu kako bi odala počast žrtvama napada i izrazila protivljenje ubijanju. Pored Younesove majka bila je žena koja je prevodila novinarima njene riječi.

“Neka ju dođe vidjeti, neka dođe njoj, ona nije kriva ni za što”, rekla je žena. “Neka ode na policiju, neka se preda, ona bi radije da bude u zatvoru nego da bude mrtav. Ona ne želi da ubijaju ostale, jer su osobe i jer islam ne govori o ubijanju”, dodala je.

Teta Fatima vjeruje da je moguće kako je Younesa i ostale indoktrinirao Abdelbaki Es Satii, iman u katalonskom gradiću Ripollu. Sattijev sustanar je rekao kako je iman napustio stan dva dana prije napada. Policija ne isključuje mogućnost da je poginuo u eksploziji u kući u mjestu Alcanar gdje su pripremali eksplozivne naprave u noći sa srijede na četvrtak.

“Ti mladići jedva da mogu čitati arapski”, rekla je Fatima. “Što god da ih je promijenilo dogodilo se u Europi, a ne ovdje”.

Rođak druge dvojice osumnjičenih Marokanaca, Mousse i Drissa Oukabira, također je izrazio iznenađenje zbog njihove umiješanosti u napad rekavši kako je bio očekivao Moussu da im se pridruži na ljetnim praznicima u Maroku.

Moussa, star 17 godina, upucan je u Cambrilsu zajedno s još četvoricom dok je Driss uhićen. Obojica su živjela u Ripollu.

“Obitelj se pripremala za svadbu, no nakon vijesti smo ju otkazali”, rekao je Ikhlef Oukabir, drugi bratić javivši se na telefon u Melouiyi, oko 200 kilometara jugoistočno od Rabata.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.