Tomislav Krasnec/PIXSELL

Orešković: ‘Britanci ne mogu imati i ovce i novce, to je brak koji se raspada’

Autor: T. P.

Ova je situacija "brak koji se razvrgava" te da će to biti "jedan lijep način ili grubi način", rekao je Orešković.

Britanski premijer David Cameron obavijestio kolege iz 27 drugih država članica o rezultatima referenduma u Velikoj Britaniji, no nije aktivirao članak 50. Lisabonskog ugovora koji pokreće izlazak iz EU. Ostavio je pritom dojam da Britanci žele zadržati privilegirani pristup jedinstvenom tržištu, čak i nakon što izađu iz članstva Unije i ukinu slobodu kretanja radnika. Svoju je odluku i stav priopćio tijekom prvoga dana summita Europske unije u Bruxellesu, gdje prisustvuje i hrvatski tehnički premijer, Tihomir Orešković.

“Mnogi su večeras poslali Velikoj Britaniji jasnu poruku da ne može imati i ovce i novce”, rekao je premijer Tihomir Orešković u utorak kasno navečer, dodavši da je ova situacija “brak koji se razvrgava” te da će to biti “jedan lijep način ili grubi način”.

Angela Merkel ne vidi mogućnost da se rezultat referendum preokrene, a  predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je da mu nije jasno “zašto oni koji su željeli izaći iz EU sada uopće ne znaju reći što žele”, misleći pritom na Camerona i neaktiviranje 50. Lisabonskog ugovora.

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.