Wikimedia Commons

OPORBA TRAŽI OSTAVKU! Grčki premijer pred glasanjem o povjerenju zbog dogovora o novom imenu Makedonije

Autor: Hina

Grčki premijer Aleksis Cipras suočit će se s glasanjem o povjerenju zbog sporazuma koji označava prekretnicu u desetljećima starom sporu oko imena Makedonije. Glasanje o povjerenju tražila je konzervativna oporba Nova demokratska stranka. Ona smatra da dogovor kojim se susjednoj zemlji dopušta da zadrži svoje ime uz zemljopisnu odrednicu ‘sjeverna’ krši nacionalne interese.

Grčki nacionalisti ustraju na tome da ime ‘Makedonija’ pripada drevnoj i modernoj grčkoj pokrajini te ga ne smije koristiti druga zemlja.

Ljevičarski premijer Cipras kontrolira 154 od ukupno 300 glasova u parlamentu i očekuje se da će preživjeti glasanje. Njegov mlađi partner Pavlos Kamenos iz Neovisnih Grka kazao je da ne kani svrgavati Ciprasa premda se protivi dogovoru o imenu.

Cipras i njegov makedonski kolega Zoran Zaev objavili su dogovor u utorak, nakon 27 godina spora.

Njih dvojica dogovorila su se da se bivša jugoslavenska država smije zvati “Republika Sjeverna Makedonija” a zauzvrat Grčka više neće blokirati Makedoniji pregovore o članstvu u NATO-u i EU.

Makedonija mora ratificirati dogovor i potvrditi ga na referendumu, nakon čega  će ga ratificirati Grčka te ratificirati  makedonsko članstvo u NATO-u.

I Zaev je doživio otpor u svojoj zemlji, a makedonski predsjednik Đorge Ivanov obećao je staviti veto na dogovor čak i ako ga parlament ratificira.




Unatoč političkom pritisku u objema zemljama, grčka je vlada u petak objavila da će Cipras i Zaev u nedjelju potpisati sporazum o izmjeni naziva bivše jugoslavenske republike.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.