Flickr

Opet preokret: Trump sada vjeruje u postizanje dogovora s Iranom

Autor: Hina

Štoviše, Trump želi izravne pregovore sa Sjevernom Korejom

Američki predsjednik Donald Trump ocijenio je u ponedjeljak da je okončanje ugovora o iranskom nuklearnom programu “stvarna mogućnost”, tri dana pošto je objavio da neće potvrditi da Teheran izvršava svoje obveze.

“Moguć je potpuni kraj ugovora, to je stvarna mogućnost. Nova faza koja počinje mogla bi biti veoma pozitivna. Vidjet ćemo što će se dogoditi”, rekao je još u prigodi sastanka u Bijeloj kući, u nazočnosti svih članova svoje vlade.

Spominjući iranske dužnosnike, ocijenio je da su “izvrsni pregovarači”. “Pregovarali su o ugovoru koji je za njih sjajan, ali je za Sjedinjene Države strašan”, dodao je, govoreći o tom dokumentu kojim se Iran želi spriječiti da proizvede nuklearnu bombu, u zamjenu za postupno ukidanje sankcija koje pritišću Teheran.

Trumpovim odbijanjem da “potvrdi” ugovor počinje razdoblje velike nesigurnosti, a Kongresu se daje 60 dana za ponovno uvođenje – ili odbijanje – teških gospodarskih sankcija Teheranu koje je ukinuo 2016. kao što predviđa tekst. Nedugo nakon Trumpova govora, iranski predsjednik Hassan Rouhani osudio je “uvrede” i “neutemeljene optužbe” koje mu je uputio američki predsjednik.

Sjedinjene Američke Države ne isključuju mogućnost izravnih razgovora sa Sjevernom Korejom, izjavio je u utorak zamjenik američkog državnog tajnika John J. Sullivan. “Ne isključujemo mogućnost izravnih razgovora”, rekao je Sullivan nakon sastanka s japanskim kolegom, zamjenikom ministra vanjskih poslova Shinsukom Sugiyamom.

Nakon Japana Sullivan će otputovati u Južnu Koreju, u posjet prije očekivanog obilaska regije američkog predsjednika Donalda Trumpa sljedećeg mjeseca, dok napetost u regiji raste zbog nuklearnih i raketnih pokusa Sjeverne Koreje.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.