Oglasilo se i Veleposlanstvo Narodne Republike Kine u Hrvatskoj o slučaju studenta ‘zatočenog’ u Kini!

Autor: Anamarija Pranjić

Ministarstvo vanjskih poslova Kine je prošlog tjedna informirano o ovom slučaju od strane veleposlanstva Republike Hrvatske u Kini, kojem je odmah nakon toga aktivno pružilo svu svoju pomoć te su u tijeku provjere sa šangajskim lokalnim vlastima kao i sa Sveučilištem o detaljima predmetnog slučaja, kako bi se ovaj problem što prije uspješno riješio.

Nakon primitka vijesti od strane Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, dana 18. studenog, Veleposlanstvo Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj odmah je stupilo u kontakt s relevantnim kineskim institucijama, kao i s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Kini, kako bi se upoznalo s konkretnim činjenicama ovog slučaja.

Ministarstvo vanjskih poslova Kine je prošlog tjedna informirano o ovom slučaju od strane veleposlanstva Republike Hrvatske u Kini, kojem je odmah nakon toga aktivno pružilo svu svoju pomoć te su u tijeku provjere sa šangajskim lokalnim vlastima kao i sa Sveučilištem o detaljima predmetnog slučaja, kako bi se ovaj problem što prije uspješno riješio.

Prema kineskim zakonima kao i propisima sveučilišta, strani studenti obvezni su u roku mjesec dana od dana ulaska u Kinu osobno otići, u ovom slučaju granično-kontrolnu službu grada Šangaja kako bi zatražili odobrenje dozvole boravka. To je pravilo kojeg se strani studenti moraju pridržavati te je ta napomena jasno vidljiva na kineskoj vizi. Republika Hrvatska primjenjuje istu politiku prema kineskim studentima u Hrvatskoj. Dosad je već nebrojeno stranih studenata studiralo i živjelo u Šangaju te su se osobno prijavili u relevantne institucije Šangaja i dobili legalne dozvole boravka. Prema našem saznanju, Sveučilište je nekoliko puta podsjetilo spomenutog studenta, ali se on nije javio relevantnim institucijama kako bi dobio odobrenje boravka te je posljedica toga njegov ilegalan boravak u Kini u trajanju od godine dana, za koji je on osobno obvezan snositi adekvatnu odgovornost. Takve vijesti trebale bi se iznositi objektivno i pravedno, a ne pretjerano i pristrano.

Kinesko veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj će i nadalje pratiti ovaj slučaj i aktivno poticati njegovo rješavanje. Uvjereni smo da će se spomenuti student ubrzo vratiti u Hrvatsku. Hrvatski mediji i građani mogu putem veleposlanstva Republike Hrvatske u Kini zatražiti daljnje informacije, poručili su.

Podsjetimo, Tomislav Nikšić se od srpnja ove godine pokušava vratiti iz Kine. Tamo je naime proveo godinu i dana na studijima. Problem je što stipendist kineske Vlade i student Sveučilišta u Šangaju, u toj zemlji nikada nije dobio boravište u toj zemlji. Valja svakako naglasiti da, prema dostupnim informacijama od hrvatskih studenata u Kini, papirologiju sređuje Sveučilište.

Sa Sveučilišta su mu rekli kako oni nemaju veze s time, centar za vize ga vraća na Sveučilište. A s obzirom kako više nije njihov student, prestao je i biti problem Sveučilišta. Iz studentskog doma su ga izbacili, a nestali su mu putovnica i prtljaga. Sveučilište odbija priznati pogrešku i platiti kaznu jer je ovaj mladić ”nelegalno” u zemlji.

Ovaj mladić se samo želi vratiti u Hrvatsku, a kako će se situacija razvijati, pokazat će vrijeme.

O ovom je slučaju upoznat i MVEP iz kojeg poručuju: ”Ministarstvo vanjskih i europskih poslova putem Veleposlanstva RH u Pekingu u stalnom je kontaktu s hrvatskim državljaninom kojem se pruža adekvatna konzularna pomoć. Hrvatski državljanin detaljno je upoznat sa svim činjenicama vezanim uz njegov slučaj te sa svim aktivnostima, pravnim i diplomatskim, koje nadležne institucije poduzimaju u vezi što žurnijeg rješenja njegova slučaja. U stalnom smo kontaktu s nadležnim kineskim institucijama s kojima aktivno surađujemo kako bi se slučaj hrvatskog državljanina što prije pozitivno riješio”.

Do zaključenja ovog članka nismo dobili odgovor iz hrvatske ambasade u Kini.
Autor: Anamarija Pranjić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.