EPA

Novi samoubilački napad na kršćansku crkvu: Barem osmero mrtvih, među njima i dijete

Autor: Hina / Reuters

Dvojica bombaša samoubojica napala su kršćansku crkvu punu vjernika na jugozapadu Pakistana u nedjelju i ubili najmanje osam osoba, a ranili 45 prije nego što se jedan od njih raznio eksplozivom, a drugog je ubila policija, objavile su vlasti nove podatke o napadu počinjenom nekoliko dana prije Božića.

Dvojica napadača s eksplozivnim prslucima upala su u crkvu u Quetti u nedjelju kada je počela misa, rekao Sarfraz Bugti, ministar unutarnjih poslova u pokrajini Balučistan.

Policija i vojska opkolili su zgradu crkve i razmijenili vatru s napadačima sve dok nisu uspjeli ući u crkvu, rekao je zapovjednik pokrajinske policije Moazam Jah Ansari.

“Bilo je gotovo  400 ljudi u crkvi”, rekao je Jah i dodao “Jednog smo ubili, a drugi je aktivirao eksploziv tek pošto ga je policija ranila”.

Meta je bila Bethel Memorial Methodist Church koja se nalazi u sigurnosnoj zoni, a Jah je rekao da  kršćanske crkve imaju stražare jer su često napada islamističkih ekstremnih skupina.

“Imamo posebne sigurnosne dogovore za vjerske objekte, napose crkve i danas je takav aranžman spasio mnogo dragocjenih života”, ustvrdio je Ansari.

Nitko još nije preuzeo odgovornost za napad.




Balučistan je odavna poprište pobunjeničkih skupina koje se žele odcijepiti od ostatka države zbog prihoda iz eksploatacije prirodnih izvora u toj pokrajini, plina i minerala. Oni također optužuju središnju vladu u Islamabadu da prema njima provodi diskriminacijsku politiku.

U toj strateški važnoj pokrajini koja graniči s Iranom i Afganistanom aktivni su talibani, zatim militanti sunitskog islama te skupine povezane s Al Kaidom i džihadističkom skupinom, takozvanom Islamskom državom.

Zbog nasilja vlada zabrinutost za sigurnost projekta Kinesko-pakistanskog gospodarskog koridora, vrijednog 57 milijarda dolara, a riječ je o transportnoj i energetskoj vezi koja bi iz zapadne Kine vodila do pakistanske luke  Gwadar.




Pakistan je pokrenuo nekoliko vojnih ofenziva u zadnjem desetljeću protiv islamističkih militanta koji žele u toj pokrajini uspostaviti strogu inačicu islama.

Iako sigurnosne snage imaju uspjeha u borbi protiv militanta oni su pokazali žilavost izvodeći spektakularne napade. Početkom prosinca trojica talibana samoubojica napala su poljoprivrednu školu u gradu Pešavaru i ubila osam polaznika i čuvara.

Autor:Hina / Reuters
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.