Wikimedia Commons

Novi ruski zakon o medijima omogućuje progon novinara

Autor: Hina

Zakon iz 2012. o "stranim agentima" primorava nevladine organizacije koje koriste financiranje iz inozemstva i bave se "političkom aktivnošću" da se registriraju pod tim kontroverznim nazivom koji podsjeća na naziv koji se koristio za vrijeme SSSR-a za disidente

Ruski zastupnici usvojili su u srijedu zakon kojim se omogućuje da se svaki međunarodni medij proglasi “stranim agentom”, što je odgovor Moskve na registriranje pod tim nazivom njezine postaje RT u SAD-u, izvijestile su ruske novinske agencije.

Ukupno 409 zastupnika od 450 glasovalo je u korist tog zakona u drugom čitanju, nijedan nije glasao protiv. Zakon sad treba usvojiti u trećem čitanju već u srijedu, nakon što ga je odobrio gornji dom ruskog parlamenta, Vijeće federacije, što je obično formalnost, a zatim ga proglašava Vladimir Putin.

Formalno zastupnici šire na medije zakon iz 2012. koji se dosad ticao samo nevladinih organizacija. Odluku o tome koji će se mediji, američki ili drugih zemalja, morati registrirati kao “strani agent” donijet će rusko ministarstvo pravosuđa.

“Primorani smo donijeti tu odluku. Nitko je nije želio donijeti i nema utjecaja na slobodu tiska u zemlji”, izjavio je potpredsjednik Dume Pjotr Tolstoj.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.