Nova HBO-ova serija prikazuje papu kao biseksualnog i surovog ateista?

Autor:

Prve dvije epizode HBO-ove serije "Mladi papa" prikazane su proteklog vikenda u Veneciji, i, prema filmskim časopisima Variety i The Hollywood reporter, odlično su primljene od publike. No, šira publika bi mogla manje dobro primiti tu seriju koja govori o "prvom papi Amerikancu", a koji je u najmanju ruku kontroverzan.

HBO-ova nova mini-serija, “Mladi papa”, u deset epizoda prikazuje fikcionalnog katoličkog lidera kao biseksualnog seksualnog pohotnika, narcističkog i okrenutog sebi i svojim užicima. I, prema prvim recenzijama kritičara koji su je imali prilike pogledati, postaje kontroverznija sa svakom epizodom. Serija prati u stvarnosti nepostojećeg papu Pija XIII, pravim imenom Lenny Belardo, kojeg glumi također kontroverzni britanski glumac Jude Law (brak sa Siennom Miller mu se raspao nakon što je otkrila da ga vara s dadiljom njihovog djeteta).

Seriju je režirao rođeni Napolitanac Paolo Sorrentino, redatelj inače odličnog filma “Youth”, a malo je čudno to što je redatelj do sad snimao visoko estetizirane i posve apolitične filmove. U seriji, Lenny u dobi od samo 47 godina postaje prvi papa Amerikanac u povijesti, i uzima ime Pio XIII. Prema The Hollywood Reporteru, čiji su kritčari imali priliku vidjeti prve epizode, Lenny je prikazan kao arogantan, nepredvidljiv, inatljiv, i urnebesno desetruktivan”, i zapravo je “na granici antikrista,  ne samo u svojim suludim snovima o moći, nego i u tome kako postupa s kardinalima i kurijom.”

Njegova svetost, prema Hollywood Reporteru, “je toliko nepredvidiva da bi mogla otići na bilo koju stranu”. U jednom trenutku, papa čak priznaje da “on osobno ne vjeruje u Boga”. Serija je nabijena političkim sukobima između pape i njegovih rivala među kardinalima, gdje se udarci dijele i ispod pojasa, pa tako papa sređuje rađune s oporbom u redovima kardinala optužujući ih, primjerice, za homoseksualnost. Papin glavni neprijatelj u seriji, kardinal Voiello kojeg glumi Silvio Orlando, a koji je ujedno i vatikanski državni sekretar, je prikazan kao osoba s brojim seksualnim fantazijama. Prilično je sigurno da će serija uvrijediti brojne katolike, što joj je vjerojatno i cilj, kako bi se izazvala reakcija pa onda krenulo pričati o “napadima na umjetničke slobode”, koje inače ne postoje kad je u pitanju prikazivanje drugih rasa osim bijele, ili raznih brojnih seksualnih “orijentacija”, i čega već sve ne. Ostaje za zamisliti se bi li se HBO usudio snimiti sličnu seriju u kojoj bi islamske lidere, od kojih velik broj otvoreno zagovara terorizam, ismijavao na takav način, ili bi to vjerojatno završilo spaljenom centralom HBO-a nakon javnih prosvjeda.

No, na konferenciji za tisak režiser Sorrentino je rekao da stvari možda nisu kako na prvi pogled izgledaju. Glavni glumac Jude Law je rekao kako su Lenny i Pio dvije osobe. “Paolo me je stalno podsjećao da je to priča o čovjeku koji je posve slučajno postao papa… gotovo kao da je papa Pio osoba koju Lenny glumi da bi riješio vlastite dileme”, kaže Law. Sorrentino, oskarovac kojem je ovo prvi izlet na televiziju, je na pitanje zna li što crkva misli o seriji, odgovorio: “Vatikan vjerojatno neće mariti za to, ako budu strpljivi i odgledaju seriju do kraja, kako bi vidjeli da mi samo iskreno istražujemo kontradikcije i fascninantne aspekte. Nema predrasuda u seriji”. Pri čemu je mislio na predrasude protiv katoličanstva. Nama ostalima ostaje vidjeti.

Oni koji su vidjeli ono što je za sad prikazano kažu da je Sorrentino, koji je i koautor scenarija, seriju režirao u svom prepoznatljivom vizualno raskošnom stilu, što ovdje uključuje reference na Antonionija, časne sestre koje igraju nogomet, i – klokana. I puno ljudi koji puše. Serija započinje uzmemirujućom scenom u kojoj papa, u punoj odori, ispuže ispod nečeg što liči na hrpu djece koja spavaju, ravno na trg San Marco u Veneciji. Iako je scena očito nadrealistička, snoviđenje, nakon toga slijedi nekoliko minuta bez teksta koje ostavljaju gledatelje u dilemi radi li se i dalje o snu ili stvarnosti. Jedan od prvih poslova koji se papa Pio primi je časnu sestru koja ga je podigla, a koju glumi Diane Keaton – Lenny je naime siroče – dovesti u Vatikan. To ga dovodi u sukob s dijelom kardinala, prvenstveno Voiella kojeg glumi Silvio Orlando. S nekim kardinalima sklopi prijateljstvo, s nekima dolazi u zavadu, a od vatikanskog kardinala zaduženog da ispovijeda druge kardinale zatraži da mu podnosi izvješća o ispovijednim tajnama koje je saznao.

Lenny je prikazan kao surov, lukav, istovremeno nesiguran i ranjiv, ali sasvim sigurno ne kao netko od kog biste očekivali da bude papa. Vjerojatno više nalik Borgijama nego današnjim papama. U svakom slučaju, emitiranje serije počinje u Europi 21. listopada, pa ćete imati prilike, ukoliko imate HBO, provjeriti koliko su prva izvješća o seriji točna.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.