Petar Glebov/PIXSELL

Nobilo očekuje osuđujuću presudu, a odvjetnik Gizele Đureković pozvao da se dokumenti sa suđenja pokažu hrvatskoj javnosti

Autor: I.G.

Sutra očekujem osuđujuću odluku, usprkos činjenici što ne postoji nijedan jedini dokaz da je Perković počinio to kazneno djelo, kaže Ante Nobilo.

Završeno je suđenje bivšim šefovima UDBA-e Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, optuženima za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Bavarskoj.

U završnoj riječi Perković se požalio na uvjete u zatvoru zbog kojih je, kaže, bio spriječen ozbiljno se posvetiti obrani. Mustač je pak, rekao da je suđenje bilo korektno. Sutra u 9 sati očekuje se presuda.


ZAVRŠENO SUĐENJE U MÜNCHENU: Sutra presuda!


Nobilo očekuje osuđujuću odluku

Perkovićev odvjetnik Ante Nobilo za RTL je kazao kako očekuje osuđujuću odluku.

“Volio bih reći da očekujem zakonitu i pravednu odluku, ali nažalost, to ne mogu reći. Sutra očekujem osuđujuću odluku, usprkos činjenici što ne postoji nijedan jedini dokaz da je Perković počinio to kazneno djelo. Svi dokazi koji su bili pripremljeni, pali su u vodu. No, okolnosti su takve da će vjerojatno sutra biti osuđujuća presuda”, izjavio je te dodao kako je takvog mišljenja jer sudsko vijeće smatra pristranim – “negirali su naše pravo za izvođenje dokaza, koje je povrijedilo jednakosti oružja obrane i optužbe i onemogućilo nam da izvedemo neke ključne svjedoke”, kazao je.

Ukoliko dođe do osuđujuće presude, Mustač i Perković kaznu doživotnog zatvora trebali bi služiti u Hrvatskoj, a Nobilo kaže kako nakon presude, ako ona bude kako očekuje idu na žalbu, na viši stupanj, na Vrhovni savezni sud u Njemačkoj te da bi taj proces mogao trajati do godinu i pol dana, “možda će doći do transfera u Hrvatsku, a možda ne”, kaže.

“Za nama su 123 ročišta. To je bilo jako zahtjevno izvođenje dokaza, s mnogo svjedoka. I obrana se slaže, zaista smo iz hrvatskih arhiva dobili veliki broj dokumenata koje prije nismo imali”, izjavio je viši državni odvjetnik Lienhard Weiss za HRT.

“Moramo se sramiti što smo imali Hrvate koji su ubijali druge Hrvate iz najnižih pobuda. Svi dokumenti o tome na ovom suđenju postali su javni i dostupni povjesničarima. Pozivam ih da ih počnu proučavati te da ih prikažu hrvatskoj javnosti”, izjavio je Siniša Pavlović, odvjetnik Gizele Djureković gostujući u Dnevniku HTV-a. Dodao je kako se u Njemačkoj vodi još nekoliko istraga za ubojstvo hrvatskih emigranata i ovi bi dokumenti i u tim slučajevima mogli pomoći.

“Moramo se sramiti što smo imali Hrvate koji su ubijali druge Hrvate iz najnižih pobuda. Svi dokumenti o tome na ovom suđenju postali su javni i dostupni povjesničarima. Pozivam ih da ih počnu proučavati te da ih prikažu hrvatskoj javnosti”, izjavio je Siniša Pavlović, odvjetnik Gizele Đureković koji je gostovao u Dnevniku HTV-a. Dodao je kako se u Njemačkoj vodi još nekoliko istraga za ubojstvo hrvatskih emigranata i ovi bi dokumenti i u tim slučajevima mogli pomoći.

Izricanje presude Perkoviću i Mustaču u srijedu od 9 sati možete pratiti na HRT4. i putem streama izravno na portalu. U večernjem terminu na Prvom programu (21 sat) bit će prikazana specijalna emisija. U 20 sati na HTV1 bit će prikazan dokumentarni film “Lex Perković – Tajna udbaškog ubojstva”.

 

Autor: I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.