Njemački predsjednik Horst Koehler podnio ostavku zbog oštrih kritika

Autor: hina

Optužbe da je zagovarao protuustavnu misiju njemačke vojske kako bi osigurao gospodarske interese nisu ni utemeljene ni opravdane, rekao je Koheler.

Njemački predsjednik Horst Koehler podnio je ostavku na svoju dužnost, objavili su njemački elektronički mediji u ponedjeljak.

– Podnosim ostavku na dužnost predsjednika Savezne Republike Njemačke – rekao je Koehler u ponedjeljak u Berlinu, kako prenosi online izdanje Frankfurter Allgemeine Zeitunga.

Koehler je, obrazlažući svoju odluku, rekao da ostavku podnosi zbog kritika koje su u zemlji izazvale njegove izjave o misiji njemačke vojske u Afganistanu.

Optužbe da je zagovarao protuustavnu misiju njemačke vojske kako bi osigurao gospodarske interese nisu ni utemeljene ni opravdane, rekao je Koheler, dodavši da su iznošene bez dužna poštovanja prema institutu predsjednika, najviše političke dužnosti u državi.

Ustvanost i opravdanost misije?

U Njemačkoj se u proteklih nekoliko tjedana razvila žučna javna rasprava o ustavnosti i opravdanosti misije njemačke vojske u Afganistanu, a predsjedniku Koehleru upućene su oštre kritike pošto je inozemne misije njemačkih vojnika dijelom opravdao i čuvanjem njemačkih gospodarskih interesa.

Predsjednik gornjeg doma njemačkog parlamenta Bundesrata Jens Boehrnsen iz socijaldemokratske stranke (SPD) privremeno preuzima obnašanje dužnosti predsjednika.




Koehler je ostavku objavio u svojoj službenoj rezidenciji, dvorcu Bellevue, a uz njega je stajala supruga Eva Luise.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.