Pixabay

Njemačka ‘kreše’ mirovinske doprinose za ukupno 1,3 mlrd. eura u 2018.

Autor: Hina

To znači da će poslodavcima i zaposlenicima koji otprilike ravnomjerno dijele teret uplate u mirovinski sustav iduće godine u novčanicima ostati oko 1,3 milijarde eura, kazali su vladini dužnosnici

Njemačka planira iduće godine srezati ukupne mirovinske doprinose koje prikuplja od poslodavaca i zaposlenika za ukupno 1,3 milijarde eura zahvaljujući rekordno visokoj zaposlenosti i rastu rezervi, kazali su u petak izvori u vladi.

Doprinosi za 2018. godinu koje uplaćuju i poslodavci i zaposlenici u državni mirovinski sustav bit će smanjeni za 0,1 postotni bod, na 18,6 posto bruto plaće, izjavili su Reutersu izvori koji su željeli ostati neimenovani.

To znači da će poslodavcima i zaposlenicima koji otprilike ravnomjerno dijele teret uplate u mirovinski sustav iduće godine u novčanicima ostati oko 1,3 milijarde eura, kazali su vladini dužnosnici.

Dodali su također da će konkretne brojke biti dogovorene nakon što vlada objavi ažurirane procjene poreznih prihoda 9. studenoga. Vlada bi službeno odobrila smanjenje tih doprinosa 22. studenoga.

Prema dosadašnjim izračunima mirovinski su doprinosi do 2021. godine trebali ostati nepromijenjeni i iznositi 18,7 posto i porasti u 2022. godini na 18,9 posto zbog starenja stanovništva u Njemačkoj.

Unatoč porastu stope nataliteta u posljednje vrijeme i dolasku više od milijun migranata, stručnjaci procjenjuju da će se tamošnje radno sposobno stanovništvo čiji mirovinski doprinosi podupiru sve veći broj umirovljenika značajno smanjiti u idućih 10 godina.

Poslodavci u najvećem europskom gospodarstvu često se žale na visoke mirovinske doprinose i redovno apeliraju na vladu u Belinu da ih snizi.




Anketa Njemačke industrijske i trgovinske komore (DIHK) pokazala je u četvrtak da je po mišljenju poslodavaca rast troškova rada jedan od glavnih rizika za budući gospodarski rast.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.