wikimedia commons

On nije potomak crnih robova, već bijelih robovlasnika!

Autor:

Ne, nije teorija zavjera, naprotiv, potvrđeno je od strane Obame. Iako je obilno eksploatirao svoju boju kože kao predsjednik SAD-a te se predstavljao kao netko tko razumije Afroamerikance i suosjeća s njima jer je jedan od njih, Obama je zapravo ima praktički jednako Engleske, Irske i Njemačke krvi kao i Donald Trump. I bar troje predaka su mu bili bijeli robovlasnici na američkom jugu.

Kao sin crnca iz Kenije i bijele majke iz Kanzasa, Obama je zadnjih osam godina prezentiran javnosti kao utjelovljenje harmoničnog, multikulturalnog, multietničkog američkog društva. No, ta priča nije baš posve iskrena.

Obama potomak crnih robova koji su došli u Ameriku vezani u lancima, na brodovima poput onog iz “Korijena” kojim je doplovio Kunta Kinte? Ne, nipošto. Obama je odrastao u posve bijeloj obitelji – njegov očuh je bio bijelac, njegova majka je bila bijela kao snijeg, njegovi preci po majčinoj strani su bili Englezi, Švicarci, Nijemci, Irci. Njegov otac Obama stariji je bio crn, ali nije bio potomak robova, već student na razmjeni na Havajima, gdje je upoznao Barrackovu majku. Njegov otac, predsjednikov djed Onyango (kasnije Hussein) Obama nije bio borac za slobodu crnih ljudi – naprotiv, kao mladić rođen u tada britanskoj koloniji Keniji, kao dobrovoljac se prijavio u “British colonial forces”, kolonijalne snage, što mu je omogućilo da putuje svijetom. Služio je kao vojnik britanskog carstva Indiji, i tadašnjem Zanzibaru. Usto, nije bio, kao što brojni vjeruju, iz muslimanske obitelji – već rimokatoličke! Na Islam je prešao upravo dok je služio u britanskoj vojsci, u Zanzibaru, i uzeo islamsko ime Hussein. Radio je kao kuhar i botaničar u Nairobiju.

Obamin očuh, majka, polusestra, i on

No, britanci su Barackovog djeda, prema nekim navodima povjesničara uskoro, 1949., uhitili i strpali u zatvor na dvije godine. Razlog?  Posumnjali su da je koristio svoj položaj kao “kuhar britanskog vojnog časnika” kako bi saznao povjerljive informacije o britanskim trupama i proslijedio ih borcima za neovisnost Kenije. Je li se to stvarno dogodilo, ili je izmišljotina službenih biografa, nije posve jasno: David Maraniss u svojoj biografiji predsjednika Obame iz 2012 tvrdi da Obamin djed nije imao nikakve uloge u pobuni protiv britanske vlasti u Keniji – i da nikad nije bio uhićen niti zatvoren. Naprotiv, on je bio, kaže Maraniss, od onih ne baš brojnih Kenijaca kojima su bijelci, kolonijalisti u Keniji, nastavili vjerovati i nakon izbijanja ustanka “Mau-mau” protiv britanske vlasti (spomenimo ovdje, usput, da je lider pobune “Mau-mau”, Dedan Kimathi, koji danas ima spomenik u glavnom gradu Kenije, ostao zapamćen po barbarizmu nezapamćenom u povijesti Kenije, uključujući kanibaliziranje svojih žrtava i masakriranje stotina crne djece i žena. Unatoč tome Kimathi je mučenik i heroj za brojne crne Kenijce, zbog hrabrih napada na kuće bijelih useljenika kad je redom ubijao sve, i malu djecu, i jer je s 500 fanatičnih sljedbenika, redom ljudoždera, izmicao potjeri Britanaca punih godinu dana skrivajući se u džungli. Iako je pobio daleko više crnih Kenijaca nego Britanci).

Njegov sin, Obamin otac, je sa šest godina krenuo u kršćansku misionarsku školu u Keniji, gdje je pak s islama prešao na anglikansku vjeru. Kasnije u životu je pak postao uvjereni ateist, i smatrao je da su religije tek puka praznovjerja. Promijenio je ime iz “Baraka” u anglizirano “Barack”. Kao dobar učenik, kasnije je prešao u anglikansku školu za nadarene crne učenike, a njegovi profesori su ga opisali kao “vrlo vrijednog, predanog, prijateljski nastrojenog i vrijednog povjerenja. Kocnentriran je i pouzdan”. 1954., s 18 godina, se oženio prvom ženom, a kasnije je, prema plemenskim običajima (iako formalno kršćanin), uzeo još dvije. Vlada je u to vrijeme, 1960., sponzorirala program razmjene studenata, u koji se uspio ubaciti, te je završio kao student na Havajima, gdje je upoznao majku današnjeg predsjednika, rođenog iduće godine, 1961. No, nekoliko godina kasnije, 1964., prekida vezu s njom i vraća se u rodnu Keniju, povevši sa sobom Ruth Beatrice Baker, američku Židovku koju je upoznao na Harvardu, gdje je upisao doktorat koji nije završio. S njom je također imao dva sina, Marka i Davida, ali se i s njom ubrzo rastao te se vratio prvoj ženi, Kezii. Ukupno, pretpostavlja se da je imao devetoro djece s četiri žene (u Keniji je prihvatljivo da uspješan muškarac ima više žena). Kasnije se zaposlio kao vladin službenik, znatno napredovao u karijeri, bio je predani socijalist. Samo jednom u životu se susreo sa sinom, budućim predsjednikom SAD, kad je ovaj imao 10 godina. Doputovao je na Havaje, i družili su se mjesec dana. Po povratku, zapao je u nemilost predsjednika Kenyate, a kako je stalno dolazio u sukob s Kenyatom osumnjičen je za ubojstvo Kenyjatinog protežea Toma Mboye, i više nije mogao naći posao. Propio se i umro kao osiromašeni alkoholičar, nakon što je prethodno izgubio obje noge u prometnoj nesreći.

Obamin otac, Obama sr.

No zanimljivija je za povijest Obame njegova majka, Stanley Ann Dunham. Rođena je u Wichiti, Kanzas, i potječe iz obitelji bijelih useljenika, pretežno engelskih, uz nešto švicarskih, njemačkih, irskih i škotskih korijena. S 18 goodina upoznala je, kao studentica, 23-godišnjeg Obamu starijeg, zatrudnila s njim, i tri mjeseca kasnije se udala za njega, unatoč protivljenju obje obitelji. Obama joj je slagao da je razveden, a godinama kasnije je saznala da to nije bila istina – ali je istina da mu je njegova tadašnja supruga, prema običajima plemena Luo, dozvolila da uzme još žena. Ona je kasnije doktorirala arheologiju, i udala se za Stanleya Dunhama, Obaminog očuha, koji ga je i podigao. No zanimljiva je ovdje njena obitelj.

William Reitwiesner, istraživač genealogije, objavio je 2007. povijest Obamine obitelji po majci, i otrkio vrlo zanimljive detalje, koji prilično bacaju sjenu na image koji je Obama sebi izgradio. Reitwiesner je istraživanjem došao do Obaminog pra-pra-pra-pra-pradjeda po majci, George Washingtona Overalla, koji je živio u Kentuckyju, i u povijesnim registrima otkrio  da je ovaj držao dvoje robova: 15-godišnju djevojku i 25-godišnjeg mladića. No također je otkrio i da je Obamina pra-pra-pra-pra-pra-prabaka, Mary Duvall, također imala dvoje robova, upisanih u cenzus iz 1850. godine. Radilo se o tada 60-godišnjem muškarcu, i 58-godišnjoj ženi, vjerojatno njegovoj supruzi. A Duvallovi su bili silno bogata obitelj koja je poticala od velikog zemljoposjednika, Mareena Duvalla, čije je imanje u 17. stoljeću posjedovalo najmanje 18 crnih robova! Spomenimo da je Marin Duval, ili kako se kasnije zvao Mareen Duvall, jedan od prvih useljenika u SAD, a predak je brojnih povijesnih ličnosti – među ostalima čak sedam predsjednika! To su James Madison, Harry S. Truman, Lyndon Johnson, Jimmy Carter, George H. W. Bush, George W. Bush, i, kao za sad posljednji u nizu, Barack Obama. A njegovi potomci su i potpredsjednik Dick Cheney, Wallis Simpson zbog koje se Edward VIII morao odreći engleske krune, i glumac Robert Duvall. A tu je milijader Warren Buffett, ali i poznati južnjački general iz građanskog rata Bradley Tyler Johnson, i poznata južnjačka špijunka iz istog perioda Betty Duvall. Da ne biste otišli u teorije zavjera – većina Amerikanaca ima bar nekog pretka među ranim useljenicima, naročito među onima s Mayflowera (što se smatra i ultimativnim statusnim simbolom u visokom američkom društvu).

Ta otkrića su došla u trenutku dok se Obama borio za nominaciju protiv Hillary Clinton, 2008., i nisu prouzročila veće probleme crnom kandidatu. Obamina kampanja je tada smireno reagirala, i nije te podatke dovela u pitanje, te izdala priopćenje u kojem je navedeno kako je takva obiteljska pozadina “reprezentativna za Ameriku”, što je sasvim točno: robovlasništvo je bilo ekonomski temelj američkog juga, s kojeg je porijeklom njegova majka, sve do Građanskog rata. No, pitanje je bi li bio problem za Trumpa da je takvo što otkriveno u njegovim obiteljskim korijenima…

Autor: