Kremlin.ru

Ni Europska unija ne namjerava odustati: Kreću nove sankcije Rusiji!

Autor: Hina

Odluku, donešenu tijekom europskog summita u Bruxellesu, još treba službeno usvojiti 28 zemalja Europske unije, vjerojatno sljedećeg tjedna", rekao je  glasnogovornik Estonije, zemlje koja predsjeda EU do kraja prosinca

Čelnici Europske unije su u četvrtak dali zeleno svjetlo za šestomjesečno produženje gospodarskih sankcija Rusiji zbog njezinog uplitanja u ukrajinski sukob, rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

“EU je složna  u pogledu nastavka gospodarskih sankcija Rusiji”, napisao je Tusk na društvenoj mreži Twitter.

Te sankcije zahvaćaju ruske banke, poduzeća obrane i naftne tvrtke i zabranjuju Europljanima financijska ulaganja u Rusiji. Sankcije su odlučene u ljeto 2014. u jeku ukrajinske krize, nekoliko mjeseci nakon ruskog pripojenja Krima, za kojim je uslijedila ofenziva proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine. Moskva je uzvratila embargom na europske poljoprivredne proizvode.

U sukobu je poginulo više od 10.000 osoba iako je u Minsku 2015. postignuti sporazum o primirju. Kijev i Zapadnjaci optužuju Rusiju da podržava proruske separatiste, posebice isporukama oružja, što Moskva kategorički niječe. Sankcije su do sada obnavljane na razdoblja od šest mjeseci kao što je i sada slučaj, naveo je jedan diplomatski izvor. One su na snazi do kraja siječnja 2018.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.