Screenshot

Neobični signali iz Bruxellesa: Crna Gora ne mora čekati 2025. da uđe u Europsku uniju

Autor: Hina

"Ne postoji ograničenje brzine na putu ka članstvu. Proces pristupanja EU-u jednako je važan kao i konačni cilj, odnosno članstvo", istaknuo je Johannes Hahn

Crna Gora može postati članicom Europske unije i prije 2025., kazao je u petak u Podgorici povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn i dodao da će taj proces ovisiti o objektivnim zaslugama i rezultatima.

Hahn je u petak poslije podne stigao u Podgoricu kako bi predstavio Strategiju EK za zapadni Balkan i nakon razgovora s premijerom Duškom Markovićem obratio se članovima parlamentarnog Odbora za europske integracije i međunarodne odnose i iseljenike, koji vodi Adrijan Vuksanović, zastupnik Hrvatske građanske inicijative (HGI).

Europski povjerenik je tom prilikom kazao da Strategija EK za zapadni Balkan potvrđuje da je posvećenost EU pristupanju Crne Gore čvrsta i neupitna, te da taj dokument definira put kako bi se Crna Gora mogla pripremiti da postane članica do 2025.

“Država ima priliku iskoristiti tu perspektivu. Hoće li to ostvariti zavisit će o objektivnim zaslugama i rezultatima”, naglasio je Hahn i dodao da tu “nema slobodnog prolaza ako se ne poštuju kriteriji”.

“Pridruživanje EU-u je generacijski izbor, ali je najvažnije da se riješe postojeći nedostaci koji se tiču vladavine prava, slobode izražavanja i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala”, kazao je Hahn.

On je rekao da, što se tiče vladavine prava, očekuje daljnje napore Crne Gore na tom području što je preduvjet za ulazak u EU, ali i ključan preduvjet u privlačenju investitora i ostvarivanju ciljeva i unaprjeđenja života građana Crne Gore.

„Zemlja koja je završila pregovore ne bi trebala čekati ostale, to ne bi bilo pošteno niti stimulativno. U tom smislu, čitav proces u regiji je utemeljen na principu regate, a ne konvoja. Znači, svatko mora iskoristiti svoje šanse i prilike“, naveo je Hahn.




Vuksanović je naglasio da je Strategija oblik otvorene podrške procesu europske integracije Crne Gore, te naglasio da ga veseli što je politika proširenja visoko na agendi EU-a, što Crnoj Gori, kao lideru u procesu, daje dodatni poticaj.

Premijer Marković je kazao da Crna Gora ima razloga da, kao zemlja koja je najviše odmakla u procesu pregovora, bude zadovoljna onim što je poručeno kroz Strategiju.

“To je održiva platforma za proširenje, kako za zemlje u procesu, tako i za EU. To je jasna poruka da smo dio Europe, i da to trebamo postati i formalno“, rekao je Marković.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.