NATO razvija strategiju kibernetičkog rata

Autor: Hina/AFP

U internetskom prostoru otišli smo dalje nego što je znanstvena fantastika mogla zamisliti, ističe estonski pukovnik Ilmar Tamm, voditelj NATO-ove ćelije.

Kibernetički napadi bit će dio budućih sukoba te informatički stručnjaci u supertajnom laboratoriju NATO-a u Tallinnu pokušavaju predvidjeti razvoj sukoba u svijetu ovisnome o internetu, no pritom odbacuju scenarije o planetarnoj katastrofi.

Stručnjaci djeluju u Centru izvrsnosti za suradnju u obrani od internetskih napada (Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence, CCDCOE) smještenom u glavnome gradu Estonije, koju zbog visokog stupnja internetskog razvoja nazivaju E-Stonijom.

– U internetskom prostoru otišli smo dalje nego što je znanstvena fantastika mogla zamisliti – ističe estonski pukovnik Ilmar Tamm, voditelj NATO-ove ćelije.

CCDCOE je smješten u zgradi iz 1905., u kojoj su vojni stručnjaci za komunikaciju djelovali još od doba telegrafa i goluba pismonoša.

– Mnoge su države shvatile da internet može postati oružje – rekao je Tamm i objasnio da naravno ‘konvencionalno oružje neće nestati’, no stručnjaci moraju biti sposobni ‘zamisliti sinergiju’.

Zadaća je stručnjaka zamisliti kakvi bi se ratovi vodili na takozvanoj petoj bojišnici, a poslije kopna, vode, zraka i svemira, ta bojišnica zove se internet.

Opasnost od kibernetičkog napada realna




Estonija, članica NATO-a od 2004., zemlja od 1,3 milijuna ljudi koji se ubrajaju među najviše informatizirane narode u svijetu, doživjela je takvo gorko iskustvo 2007. Tada su službene stranice vlade i stranice brojnih tvrtki i poduzeća bile danima paralizirane.

Napadi su se dogodili pošto je iz sjedišta Tallinna bio uklonjen spomenik u slavu Crvene armije podignut za Drugog svjetskog rata.

Moskva, s kojom Estonija ima napete odnose otkako se osamostalila 1991., bila je ozlojeđena uklanjanjem spomenika.




Iako je službeni Tallinn ustvrdio da su napadi potekli s ruskih poslužitelja, Moskva je to zanijekala.

Noviji primjer internetskog rata je hakiranje gruzijskih službenih stranica u doba oružanog sukoba između Rusije i Gruzije u ljeti 2008.

– Kibersigurnost, kiberobrana i kiberofenziva postoje, to je činjenica – rekao je estonski ministar.

Kanadski znanstvenici otkrili su nedavno da je informatička mreža sa sjedištem u Kini ukrala indijske vojne tajne, te prodrla u urede tibetskog duhovnog vođe Dalaj lame i napala računala diljem svijeta.

Prateći tragove Kanađani su ustanovili da su napadi počinjeni s poslužitelja u gradu Chengdu u Kini, no krivce nisu mogli identificirati.

Peking je sve optužbe odbacio.

Autor:Hina/AFP
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.