Epa

NASTAVAK REPRESIJE: Putinova policija pretresla sjedište oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog

Autor: Hina

Ruska policija pretražila je u četvrtak sjedište predizborne kampanje oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog u Sankt Peterburgu, pred predsjedničke izbore 18. ožujka, objavili su njegovi suradnici na internetu

Objavljena video snimka prikazuje policajce kako provjeravaju putovnice aktivista kampanje. Rusko središnje izborno povjerenstvo odbilo je registrirati Navaljnog kao kandidata na predsjedničkim izborima zbog suspendirane zatvorske kazne za koju on tvrdi da je namještena.

Sjedinjene Države i Europska unija kritizirale su tu odluku, a sam Navaljni je najavio da će pozvati ljude na bojkot izbora i masovne prosvjede. Pretres njegova stožera u četvrtak dogodio se dok je ruski predsjednik Vladimir Putin bio u posjetu Sankt Peterburgu.

Navaljni je organizirao neke od najvećih protuvladinih prosvjeda u zemlji i prošle je godine zbog toga tri puta završio u zatvoru. Putin je prošli tjedan ocijenio da je Navaljni izbor Washingtona za novog ruskog vođu, pa da su se iz tog razloga Sjedinjene Države požalile kada mu je zabranjena kandidatura na nadolazećim izborima.

Putin se natječe za četvrti mandat na čelu Rusije, a ankete mu predviđaju glatku pobjedu. Američku kritiku odluke izbornog povjerenstva ocijenio je miješanjem u unutarnja pitanja Rusije. “Osoba koju spominjete (Navaljni) nije jedina kojoj nije dopušteno da se kandidira, no iz nekog razloga se ne govori o drugim ljudima”, poručio je Putin na državnoj televiziji.

“To očito pokazuje sklonost američke vlade oko toga koga žele da vodi druge države, za koga žele da napreduje u ruskoj politici i da bude u državnom vodstvu”, zaključio je ruski čelnik.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.