screenshot

NASILAN SUKOB EKSTREMNE DESNICE I PROTUPROSVJEDNIKA: Jedna osoba poginula, 19 ozlijeđenih, automobil se zaletio u ljude

Autor: Hina

Osim žene koja je poginula i 19 osoba koje su ozlijeđene u zabijanju automobila u masu, policija je objavila da ima još barem 15 ozlijeđenih osoba u neredima i sukobima između prosvjednika i kontraprosvjednika

Najmanje jedna je osoba poginula a 19 je ozlijeđeno u subotu u američkoj saveznoj državi Virginiji tijekom nasilnih sukoba između bijelih nacionalista i protuprosvjednika, prenosi Fox News.

Do pogibije jedne a ozljeđivanja 19 osoba došlo je kada se automobil zaletio u skupinu protuprosvjednika tijekom skupa “Ujedinimo desnicu” u Charlottesville.

Sudionici sukoba naoružani su improviziranim štitovima i palicama.

Proglašeno je izvanredno stanje kako bi se policiji omogućilo da mobilizira svoje snage.

Reagirao i Trump

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je Amerikance da nadiđu mržnju i netrpeljivost kako bi spriječili takve nasilne prosvjede.




“Najstrože osuđujemo ovaj nečuveni izljev mržnje, netrpeljivosti i nasilja s mnogo strana”, poručio je novinarima na svom golf terenu u New Jerseyu, prenosi Reuters.

“SVI se moramo ujediniti i osuditi sve što mržnja predstavlja. U Americi nema mjesta za ovakvo nasilje. Budimo svi kao jedno”, napisao je američki predsjednik na svom Twitter profilu.

Uklanjanje kipa južnjačkog generala




Skup ekstremne desnice održao se zbog planova o uklanjanju kipa južnjačkog generala Roberta E. Leeja, piše BBC.

Spomenici u čast Leeju i drugim čelnicima Konfederacije, gubitničke strane u krvavom Američkom građanskom ratu koji je trajao od 1861. do 1865., postali su točka prijepora u Sjedinjenim Državama. Mnogi od njih već su uklonjeni ili preseljeni, dok ostalima, poput Leeju u Charlottesvilleu, gradu u središtu Virginije, prijeti slična sudbina, piše dpa.

Protivnici tih spomenika tvrde da oni predstavljaju mračna poglavlja američke povijesti u kojima je ropstvo bilo legalno, a rasizam norma. Drugi smatraju kako je micanje spomenika poput uklanjanja dijela povijesti, te ističu da oni odaju počast samo pojedincima.

Leejev spomenik u Virginiji izgrađen je 1924. i jedan je od mnogih simbola Konfederacije postavljenih godinama nakon Američkog građanskog rata, prenosi dpa.

Srušio se helikopter

Poginula su dva pripadnika snaga sigurnosti Virginije kad se srušio njihov helikopter koji je bio poslan da nadgleda situaciju u Charlottesvilleu.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.