screenshot/Twitter

Nakon više od 50 godina na Kubu uplovio američki kruzer (FOTO)

Autor: T. P.

Uplovljavanje ovog kruzera tek je početak onoga što se očekuje, a to su tisuće brodova godišnje od Floride prema Kubi.

Nakon više od pola stoljeća u Havanu je uplovio prvi američki kruzer te su ponovo pokrenuta komercijalna putovanja preko Floridskog prolaza, čije su vode bile mjesto odmjeravanja snaga tijekom Hladnog rata.

Kruzer Adonia sa 704 mjesta prvi je američki brod koji je stigao u havansku luku otkako je predsjednik Jimmy Carter krajem 1970-ih ukinuo ograničenja Amerikancima da putuju na Kubu. Zabrane su ponovno uvedene nakon što je Carter sišao s vlasti, a dogovor o ponovnom putovanju iz SAD-a na Kubu ponovno je postignut susretom Baracka Obame i Raula Castra u prosincu 2014. godine.

Uplovljavanje ovog kruzera tek je početak onoga što se očekuje, a to su tisuće brodova godišnje od Floride prema Kubi. Vlada Kube prošloga je tjedna svojim državljanima ukinula desetljećima staru zabranu putovanja s otoka i na otok, što su do sada mogli tek uz posebnu dozvolu.

Desk

Desk

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.