Wikimedia Commons

ERDOGAN PROGLASIO POBJEDU: Većina Turaka je za jačanje njegovih ovlasti!

Autor: T. P.

Erdogan ističe da bi promjenom ustava osigurao stabilnost i gospodarski rast, no kritičari tvrde da time želi uspostaviti svoju apsolutnu vlast

Prema rezultatima referenduma izašlima oko 18 sati, među kojima je oko 98 posto prebrojanih glasova, Turci su sa 51,32 posto glasova podržali jačanje ovlasti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, potvrdila je to u nedjelju Anadolu agencija.

Erdogan je već čestitao svojoj stranci, AKP-u na pobjedi na referendumu, a agencija Anadolu navodi da je već nekoliko svjetskih čelnika kontaktiralo Erdogana kako bi mu čestitalo.

Turska oporba žali se na nezakonitosti u korist Erdogana te će, kako javlja Reuters, tražiti prebrojavanje 60 posto glasova.

Izmjenom ustava parlamentarna bi demokracija u Turskoj mogla biti zamijenjena predsjedničkim sustavom, što bi Erdoganu omogućilo da ostane na vlasti barem do 2029. godine. Napeti odnosi Turske i Europske unije time bi također mogli biti pogođeni. Naime, Erdogan je najavio da će nakon referenduma preispitati odluku zasutavljanja migrantskog vala iz Turske prema EU.

“Vjerujem u demokratski razum mojeg naroda”, izjavio je na biralištu Erdogan.

Pravo glasa na referendumu imalo je 55 milijuna ljudi, a glasali su na 167.140 birališta.

Pobijedi li, Erdogan bi izmjenom ustava dobio mogućnost imenovanja i smjene ministara te priliku da se još dvaput kandidira za predsjednika.




Erdogan ističe da bi promjenom ustava osigurao stabilnost i gospodarski rast, no kritičari tvrde da time želi uspostaviti svoju apsolutnu vlast.

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.