Flickr, Wikipedia, sky.news

Moskva poručila Londonu: Vi ste ‘ekstremno intelektualno impotentni’!

Autor: Marin Vlahović

Saveznici solidarni, ali suzdržani

Nastavlja se verbalni svjetski sukob između Rusije s jedne, i Velike Britanije i njenih Saveznika s druge strane. Francuska, Njemačka i Sjedinjene Američke države izražavaju punu solidarnost prema Velikoj Britaniji, ali njihova potpora ipak je deklarativnog karaktera i bez većeg značaja. Sasvim opravdano i po diplomatskom protokolu, Rusija traži da Velika Britanije dokaže svoje tvrdnje o direktnoj povezanosti Kremlja sa slučajem „Skripal“. Ruski ambasador u Londonu potvrdio je kako će ukupno 23 ruska diplomata koji protjerani iz Velike Britanije, 20.03. napustiti ovu zemlju. Zajedno s njima, odlaze i njihove obitelji, tako da je Velika Britanije ovim činom protjerala osamdesetak ruskih diplomata i državljana.

Jeremy Corbyn, glas razuma

Ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov rekao je novinarima kako će Rusija adekvatno odgovoriti na ovakvo ponašanje Londona, ali i da su prestali obraćati pozornost na optužbe protiv Rusije. Vođa laburista Jeremy Corbyin, pozvao je na smanjivanje tenzija i upozorio da se presude ne donose bez svih dokaza. U petak, bivši gradonačelnik Londona, a trenutno državni tajnik za vanjske poslove Boris Johnson, javno je optužio predsjednika Rusije Vladimira Putina da stoji iza napada na Skripala. Rusi su mu odgovorili proglasivši njegovu izjavu „neoprostivom“. Premijerka Velike Britanije Theresa May, u obraćanju Parlamentu, kazala je da su Rusi sposobni za ovakve napade. Što se tiče protjerivanja 23 ruska diplomata, za iste je rekla kako se radi o špijunima, odnosno obavještajnom osoblju.

Rusi negiraju svaku vezu s napadom

Glasnogovornik predsjednika Dimitry Peskov, novinarima je rekao kako Rusija nema nikakve veze s napadom, i da Velika Britanije krši međunarodne zakone i protokole. Peskov tvrdi da političkom vrhu Rusije nije jasno zašto se Velika Britanija ovako ponaša, odnosno, kakvi se motivi kriju između odluka koje se protive međunarodnim zakonima, ali i zdravom razumu.

„Ekstremna intelektualna impotencija“?




Ipak, najzanimljivija misao nalazi se u priopćenju Ruskog ministarstva obrane koje je ustvrdilo da ponašanje britanskih političara u ovoj kriznoj situaciju razotkriva njihovu „ekstremnu intelektualnu impotenciju“.

Dodatne izjave i informacije, možete naći i na ovom linku.

S obzirom na činjenicu da je autor izjave o „ekstremnoj intelektualnoj impotenciji“ rusko ministarstvo obrane, mogli bi reći da je u pitanju i vrlo otvorena provokacija. U međuvremenu Sergei Skripal i njegova kćer Yulia, nalaze su u kritičnom ali i stabilnom zdravstvenom stanju. Velika Britanija tvrdi da je nervni agens „Novichok“, koji se proizvodio još u Sovjetskom Savezu, korišten u napadu na bivšeg dvostrukog agenta Skripala. Rusija traži da se priključi istrazi, ali iz Londona i dalje odbijaju svaku suradnju. Radi li se o „ekstremnoj intelektualnoj impotenciji“, ili nečemu drugom, prosudite sami.




Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.