Srdjan Ilic/PIXSELL

Milorad Dodik, koji uporno ponavlja da BIH nije njegova domovina, sada je kandidat za člana Predsjedništva BIH

Autor: Hina

Tu informaciju je pozivajući se na Dodikovu izjavu no bez preciznog navoda objavila novinska agencija RS Srna

Sadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlučio se kandidirati za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na izborima koji će u toj zemlji biti održani u listopadu, objavili su u četvrtak mediji u tom entitetu.

Dodik je ranije ostavio otvorenom mogućnost takve kandidature no uz naznaku kako će konačnu odluku o tome donijeti tijela njegove stranke Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Stranačka tijela o tome u proteklim danima uopće nisu raspravljala pa je Dodikova kandidatura očevidno isključivo njegova odluka no kako je on i apsolutni autoritet u SNSD-u nema dvojbe kako će ga ta stranka bezrezervno poduprijeti kao i do sada. Dodik je do sada obnašao dužnosti predsjednika vlade RS te predsjednika entiteta i to u dva mandata a po zakonu se više ne može natjecati za tu poziciju.

U nekoliko intervjua za medije u BiH koje je dao od početka godine Dodik je kazao kako, ukoliko bude izaban u državni vrh, neće dolaziti u sjedište Predsjedništva BiH u Sarajevu odnosno kao će u sjednicama tog tijela sudjelovati samo posredstvom video-veze.

Dodik bi se na izborima kao s najozbiljnijim protukandidatom mogao sučeliti s aktualnim srpskim članom predsjedništva Mladenom Ivanićem jer je on potencijalni kandidat za tu dužnost i u listopadu ispred političkog bloka pod nazivom “Savez za promjene” okupljenog oko Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP).

Drugi potencijalni kandidat SDS-a za člana Predsjedništva BiH je Mirko Šarović, sadašnji ministar vanjske trgovine i gospodarskih odnosa BiH.

Na izborima za predsjednika RS 2014. Dodik je tijesno pobijedio kandidata “Saveza za promjene” Ognjena Tadića no Dodikova kandidatkinja za člana Predsjedništva BiH Željka Cvijanović također je tijesno izgubila u utrci s Ivanićem.




HDZ BiH na tim je izborima izravno pozivao Hrvate u RS-u da glasuju za Dodika i Cvijanović a procjena je kako je Ivanić pobijedio zahvajujući prevagi koju su mu donijeli glasovi Bošnjaka iako bošnjačke političke stranke nisu javno poticale svoje simpatizere za koga glasovati.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.