Foto: Screenshot

Merkel o koalicijskim pregovorima sa SPD-om: ‘Obje strane moraju pristati na bolne kompromise!’

Autor: Hina

"Važno je da nova vjerodostojna vlada stvori uvjete kako bi Nijemci sutra mogli nastaviti živjeti u prosperitetu i sigurnosti u širom smislu", izjavila je kancelarka

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u utorak uoči nastavka koalicijskih pregovora o formiranju nove vlade da sve stranke moraju učiniti ustupke. “Svatko od nas i dalje mora učiniti bolne kompromise. Pripremljena sam na to ako možemo biti sigurni da će na kraju prednosti prevladati nad nedostacima”, rekla je.

Merkel je imenovala tri sporne točke pregovora oko kojih još nije postignut dogovor između njezinih konzervativaca i socijaldemokrata: reformu zdravstvenog sustava, tržište rada i ugovore o radu te nekim pitanjima vanjske politike. Pregovarači demokršćanske Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) odlučili su u nedjelju pregovore o formiranju koalicijske vlade produljiti i na ponedjeljak, a potom su produljeni i na utorak,  iako je prvobitno bilo najavljeno da će pregovori biti okončani u nedjelju.

Sudionici pregovora su uoči završne faze izrazili optimizam glede završetka pregovora i prihvaćanja koalicijskog ugovora. Ukoliko progovori budu okončani uspješno, zeleno svjetlo ulasku u koaliciju s konzervativcima glasovanjem 15. veljače još mora dati i socijaldemokratska stranačka baza što je neizvjesno s obzirom na to da se veliki dijelovi stranke opiru ponovnom ulasku u veliku koaliciju.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.