Merkel: NATO je u interesu Njemačke, Europe, ali i SAD-a

Autor: Dnevno.hr/HRT

Svijetom ne može upravljati jedna sila... Pozivam vas da se držimo zajedno i stvorimo bolji svijet, apelirala je kancelarka

Drugog dana Konferencije o sigurnosti u Münchenu, njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u svom govoru na novu zajedničku suradnju s Rusijom u borbi protiv islamskog terorizma.

NATO je u interesu Njemačke i Europe, ali i u interesu SAD-a, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel. Glavno je pitanje jesmo li sposobni djelovati usklađeno ili ćemo ponovno upasti u uskogrudne politike, rekla je Merkel očito aludirajući na geslo američkog predsjednika Donalda Trumpa “Amerika na prvom mjestu”.

Svijetom ne može upravljati jedna sila… Pozivam vas da se držimo zajedno i stvorimo bolji svijet, apelirala je kancelarka na okupljene svjetske čelnike, uključujući američkog potpredsjednika Mikea Pencea. Istaknula je i da se Europljani ne mogu sami boriti protiv međunarodnog terorizma i da trebaju snagu SAD-a radi zaštite svojih granica.

Merkel se ponovno zauzela za uspostavu europskih obrambenih snaga koje ne bi bile konkurencija NATO-u, nego bi s njime bile kompatibilne. EU je u teškoj situaciji, uskoro nas neće biti 28, ali nas preostalih 27 moramo uvjeriti naše građane da smo u stanju osigurati vanjske granice i unutarnju sigurnost, rekla je.

Govoreći o Rusiji, kancelarka kaže da Europa 25 godina nije uspjela uspostaviti trajno stabilne odnose s Moskvom, ali da je to cilj od kojega neće odustati.
Dodala je da je razočarana što se sporazum iz Minska o Ukrajini ne primjenjuje, ali on ostaje kanal za komunikaciju s Moskvom koja je, ponovila je Merkel, pripojenjem Krima 2014. i potporom separatistima na istoku Ukrajine prekršila međunarodno pravo. Neću se nikada prestati zauzimati za bolje odnose s Rusijom. Imamo zajednički interes u borbi protiv terorizma i na tome trebamo predanije raditi, istaknula je Merkel.

Američki potpredsjednik Mike Pence imao je svoj prvi javni nastup u Muenchenu. Izjavio je između ostalog da će SAD biti nepokolebljiv u potpori NATO-u.

I danas i uvijek SAD će biti vaš najveći saveznik. Predsjednik Donald Trump i američki narod potpuno su predani našoj transatlanskoj uniji, dodao je Pence. Ipak, ustrajao je u tome da europski saveznici moraju povećati izdvajanje za obranu do ciljanih 2% BDP-a. Neuspjeh u ostvarivanju toga cilja podriva našu kolektivnu obranu, upozorio je Pence.




Iznoseći vanjskopolitičku i sigurnosnu strategiju nove američke administracije, Pence je rekao da SAD i dalje Rusiju drži odgovornom u pogledu Ukrajine, iako Trump pokušava s njome naći novi zajednički jezik. Moskva mora poštovati sporazum o primirju iz Minska i prestati s vojnim operacijama na istoku Ukrajine, istaknuo je Pence.
Također je rekao da će SAD učiniti sve da se Iran nikada ne domogne nuklearnog naoružanja, iako je nakon sporazuma sa svjetskim silama 2015. oslobodio kapacitete za to. Pod Trumpovim vodstvom, SAD je potpuno predan tomu da Iran nikada ne dođe u posjed oružja kojim bi mogao prijetiti našim saveznicima u regiji, osobito Izraelu, naglasio je Pence.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Moskva želi kontruktivne odnose sa SAD-om, ali je optužio NATO da je njegovo širenje na istok izazvalo neviđene napetosti u svijetu.

NATO je ostao hladnoratovska institucija, to vidimo po izjavama političara jučer i danas, rekao je Lavrov na konferenciji o sigurnosti. No dodaje da je Moskva ipak otvorena za suradnju sa SAD-om i NATO-om radi zaštite globalne sigurnosti. Sa SAD-om želimo konstruktivne odnose, želimo podijeliti odgovornost za globalnu sigurnost, rekao je Lavrov. Za to smo otvoreni onoliko koliko je otvoren SAD, dodao je.




Lavrov tvrdi da suradnju s NATO-om nije prekinula Rusija, nego savez 28 država Europe i Sjeverne Amerike. Savjetujem svima da pogledate karte, tko u Europi ima više vojnika i opreme, NATO ili Rusija. Tada će biti jasnije kakvo je stanje sigurnosti u Europi, rekao je Lavrov. Odbacio je kritike da je Rusija odgovorna za kršenje primirja na istoku Ukrajine i tvrdi da prekid vatre krše obje strane, no o tome se u zapadnim medijima šuti.

Ruski je ministar uvjeravao sudionike konferencije da rješenje ukrajinske krize nije moguće vojnim sredstvima i da je Moskva predana sporazumu iz Minska.
No, Kijev je taj koji ne ispunjava svoje obveze, ustvrdio je Lavrov dodajući da ukrajinske vlasti nisu predložile novi izborni zakon i zakon o aboliciji proruskih pobunjenika što su trebale učiniti kada je 2014. počelo povlačenje teškog naoružanja s istoka zemlje.

Također je odbacio optužbe da se Rusija miješala u predsjedničke izbore u SAD-u i u skorašnje u Francuskoj. Optužuju nas, a ne nude nikakve dokaze. Dajte nam dokaze!, rekao je Lavrov.

Autor:Dnevno.hr/HRT
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.