Marvel comics
Marvel comics

Marvel pretvorio Trumpa u – stripovskog negativca!

Autor:

Za "liberalnu" Ameriku, Trump je čovjek opasnih namjera. Kampanju protiv njega vode svi vodeći mediji, a u nju se nedavno uključio i Marvel Comics, i to prvo preko stripa "Kapetan Amerika", a potom preko Spidermana. Pa kao što su neomarksisti u čudnom obratu sudbine postali liberali, a Demokratska stranka koja je nekoć zagovarala ropstvo i rasizam zaštitnica manjina, tako je i nekadašnji strip - simbol američkog patriotizma, nastao kao izraz protivljenja svog autora pacifizmu Amerike tridesetih, postao borac protiv Trumpovog "nacionalizma".

Ovo nije prvi put da se Marvel Comics obrušio na Donalda Trumpa, no ovaj put je postao glavni negativac u spin-offu stripa o Spidermanu, nazvanom Spider-Gwen.

U  stripu Spider-Gwen Annual #1 — koji se događa u alternativnoj stvarnosti, u kojoj je djevojka Petera Parkera, Gwen Stacey, pretrpjela ujed radioaktivnog pauka i postala Spider-Gwen — glavni negativac Modok neopisivo liči na predsjedničkog kandidata Republikaca Donalda Trumpa. U novom stripu, Modok je prekšten u M.O.D.A.A.K. – Mental Organism Designed as America’s King , u prijevodu Mentalni organizam stvoren da bi bio američki kralj, negativac ogromne glave s majušnim tijelom čiji je plan zavladati svijetom. A svi znamo da jedino Hillary Clinton ima legitimno pravo vladati svijetom.

“Ako Amerika ne želi djelovati… M.O.D.A.A.K. mora!” uzvikuje njegov lik na jednoj od stranica tog izdanja. Nakon što dobije udarac u glavu, ono započinje rečenicu s “Moramo učiniti Ameriku…”, što je očita aluzija na Trumpov slogan “”Moramo ponovo učiniti Ameriku velikom”. Strip je izdan prošlog tjedna, no to nije prvi put da se je Marvel Trumpa pretvorio u stripovskog zlikovca. U broju 1 stripa “Steve Rogers: Captain America”, puštenog u prodaju prošlog mjeseca (po cijeni od pet dolara – a sedemdesetih su stripovi koštali 15 centi!) nacistički superzločinac “Red Skull”, poznat i iz filmske franšize o kapetanu Amerika, drži antiimigrantski govor prije nego što pozove na međurasni rat u ime zločinačke nacističke organizacije Hydra, kojoj je na čelu.

cap-1-skull-e1464283842486-600x351

“Upravo sam došao iz Europe – u stvari, iz svoje domovine”, kaže Red Skull grupi svojih sljedbenika. “I znate li što sam tamo vidio? Armiju koja je izvršila invaziju na moju zemlju. Ti takozvani “izbjeglice” – milijuni njih – marširaju preko kontinenta, donoseći svoja fanatizirana uvjerenja i zločine sa sobom. Oni napadaju naše žene, oni postavljaju bombe u našim gradovima. I kako naši lideri odgovaraju? Vraćaju li ih preko granice, kao što je naša dužnost kao suverenih nacija? Naravno, ne. Oni kažu, “Hej, uzmite našu hranu. Uzmite naše kuće. Uzmite naš način života, i onda uzmite i naš život. Neopisivo”.

Red Skull potom ismijava “toleranciju” i ohrabruje grupu svojih sljedbenika kako bi započeli novi rasni rat u ime Hydre, a kapetan Amerika je naravno tu da to spriječi. Ukratko, što se Marvela tiče, ako ste protiv dovlačenja milijuna i milijuna uglavnom šovinistički i islamistički nabrijanih Arapa u Europu onda ste jednako loš čovjek kao i bilo koji nacistički ratni zločinac. A rat u Europi, u izvrnutoj percepciji svijeta superheroja i superzločinaca, neće izazvati oni koji ih u Europu i dovlače, vjerojatno upravo s ciljem izazivanja reakcije i nereda, već oni koji ne žele biti razneseni bombom sred Pariza, bez nekog posebnog razloga.

U međuvremenu, dok Marvel američkim (i europskim) klincima pere mozak propagandom kako samo nacisti mogu biti protiv masovne ilegalne imigracije, u stvarnom, ne stripovskom svijetu, ti isti imigranti kolju po europskim prijestolnicama (nezapaženo je prošla vijest da je jedan imigrant priklao kuhara u javnoj kuhinji u Parizu uz obavezno “Allahu akbar” jer valjda hrana nije bila halal), masovno siluju europljanke, i postavljaju bombe gdje god stignu, a ponekad i u samim SAD izvrše masovni pokolj, kao nedavno u Orlandu. U njihovoj perspektivi, problem nisu terorističke ćelije koje niču po Europi, napadajući iste one koji su ih dočekali raširenih ruku, već oni koji misle da bi stotinjak milijuna Arapa i muslimana u Europi možda mogli biti sigurnosni i socijalni problem.

Prilično daleko od izvornog lika kapetana Amerike, velikog patriota. No u zadnjem svom tweetu, Nick Spencer, autor stripova, otvoreno kaže kako on zapravo mrzi Republikance. Prilično čudan poslovni potez za Marvel, jer valjda stripove čitaju i djeca Republikanaca. To i nije prvi put da se popularni stripovi koriste kako bi se djeci usadila određena (ekstremno lijeva) politička gledišta. 2010., priča kapetan Amerike u broju 602 se vrti oko članova “Tea Party” pokreta koji su prikazani kao opasni rasisti i negativci. Ta epizoda je bila prilično kontroverzna i Marvel se kasnije morao ispričavati konzervativnoj publici i obećao kako će iz budućih izdanja te priče ukloniti uvredljive dijelove. A 2006, s rebootom filmske franšize o Supermanu, javljeno je kako Superman više neće promicati “istinu, pravdu, i američki put (“American way”). Redatelj Bryan Singer je zahtijevao da se dio o “američkom putu” izbaci iz priče.

Autor:

ZADNJE VIJESTI