petir.eu

MARIJANA PETIR: Stepinac je za Hrvate SVET i Srbija to ne može promijeniti!

Autor: A.P.

'' Zato bi za Srbiju bilo bolje da se umjesto prosvjednih nota koje šalje počne baviti sobom i svojom domaćom zadaćom ukoliko želi nastaviti svoj europski put, navodi Petir

”Blaženi Alojzije Stepinac svojim životom i hrabrim humanitarnim djelovanjem zaslužio je da ga Europa upozna u punom njegovom sjaju i istini. Ne očekujem bilo kakvu reakciju službenih tijela Europskog parlamenta na prosvjednu notu koju je Srbija uputila, kako doznajem iz medija, zbog izložbe i konferencije o blaženom Alojziju Stepincu koju sam organizirala u Europskom parlamentu jer Srbija nije članica EU. Europski parlament je bio upoznat do najmanjeg detalja sa sadržajem naše izložbe i dobili smo sva potrebna odobrenja za njeno održavanje jer je život i djelovanje bl. Alojzija Stepinca “čist kao suza”, poručuje hrvatska europarlamentarka Marijana Petir.

Potpredsjednica Europskog parlamenta zastupnica Mairead McGuinness otvorila je izložbu nazvavši ju “svetištem u srcu Europskog parlamenta”. Sama činjenica da je Radna grupa EPP-a za međukulturalni i religijski dijalog bila suoorganizator konferencije o humanitarnom radu bl. A. Stepinca dovoljno govori o podršci ovom projektu od strane europskih pučana. Zato bi za Srbiju bilo bolje da se umjesto prosvjednih nota koje šalje počne baviti sobom i svojom domaćom zadaćom ukoliko želi nastaviti svoj europski put, navodi Petir putem službene stranice.

”Srbija nažalost ne poštuje prava nacionalnih manjina, a nad hrvatskom nacionalnom manjinom provodi sustavnu diskriminaciju što je u suprotnosti s osnovnim europskim ali i općeljudskim vrijednostima. Srbija ne surađuje s Haaškim sudom o čemu su ovih dana izvijestili predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Carmel Agius i glavni tužitelj Serge Brammertz, a rehabilitirala je i četničkog vojvodu i zločinca Dražu Mihailovića što samo pokazuje da Srbija više drži do svojih zločinaca nego do stvarnog pomirenja sa susjedima i napretka toliko potrebnog njihovom narodu”, poručila je.

”Srbija krši međunarodno kazneno i poredbeno pravo i uzima si ovlasti malog Haaga čime pokazuje da želi biti “dežurni policajac” u tom dijelu Europe,  a njihov Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku protiv počinitelja ratnih zločina prijetnja je za oko 300 hrvatskih branitelja koji su građani Hrvatske, ali i drugih 17 država članica EU i zato tražim ukidanje njegovih spornih članaka. Bl. Alojzije Stepinac je za hrvatski narod i za Katoličku Crkvu već svet! I Srbija, ali niti bilo tko drugi to ne može promijeniti”, zaključuje europarlamentarka.

Autor:A.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.