Mahmoud Ahmedinejad odbio Obamin poziv

Autor: dnevno.hr

Kao razlog odbijanja Obamine 'ruke pomirenja' Ahmedinejad navodi da ne vidi promjenu u američkoj neprijateljskoj politici.

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmedinejad odbio je ponovljeni poziv Bijele kuće da se uspostavi diplomatska komunikacija u cilju zatopljenja odnosa i smirivanja tenzija nastalih zbog iranskog nuklearnog programa.

Kao razlog odbijanja Obamine ruke pomirenja Ahmedinejad navodi da ne vidi promjenu u američkoj neprijateljskoj politici.

– Što se promijenilo? Vaše sankcije su povučene? Obrnuta propaganda je zaustavljena? Smanjen je pritisak? Jeste li promijenili svoj stav prema Iraku, Afganistanu i Palestini? – retorički je upitao Ahmedinejad u televizijskom govoru na svečanom otvorenju tvornice u subotu.

U čestitki Baracka Obame našlo se ‘tri do četiri lijepe riječi’, no ništa bitno se nije promijenilo, objasnio je iranski predsjednik.

Nakon preuzimanja predsjedničke dužnosti prošle godine, Obama je dao naznačiti da će prihvatiti ruku ukoliko je Ahmedinejad odluči pružiti. Unatoč tome, Obama vrši pritisak na Ujedinjene Narode da nametnu nove sankcije Iranu zbog nuklearnog programa kojim ta zemlja pokušava proizvesti atomsku bombu, piše Reuters.

Prvi čovjek Irana ističe da će takav stav Amerike izazvati još jači revolt iranskog naroda, te napominje da će na sankcije U.N.-a reagirati vlastitim sankcijama na uvoz petroleja.

U svom govoru Ahmedinejad je odaslao poruku Izraelu koji preko međunarodne zajednice traži ukidanje iranskog nuklearnog programa jer je, kako kažu, prijetnja izraelskoj egzistenciji.




– Još jednom upozoravam vođe arogantnih sila i pristaše cionističkog režima da ne učine novu pogrešku na Bliskom Istoku. Bombardiranje Gaze će vas previše koštati – kazao je Ahmedinejad referirajući se na izraelski napad tog grada u petak.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.