wikimedia

Mađarska ipak pušta Rumunjsku u OECD, ali Hrvatsku ne zbog MOL-a

Autor: Hina

Hrvatska je početkom godine OECD-u uputila pismo o namjeri ulaska, želeći otpočeti pregovore nakon odluke u novom krugu njenog proširenja

Mađarska je vlada odlučila odblokirati rumunjski ulazak u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) pošto je dobila jamstva rumunjske vlade da će se brzo riješiti prijepor oko škole za etničke Mađare u gradu Targu Muresu.

Rumunjski ministar vanjskih poslova zahvalio je mađarskoj vladi što je ipak dala podršku njegovoj državi za ulazak u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto nakon telefonskog razgovora s kolegom Teodorom Melescanuom.

Szijjarto, koji je u službenom posjetu Vijetnamu, citirao je Melescanuove riječi o tome da će njegova vlada učiniti najviše što može da se ubrzano riješi situacija oko škole za etničke Mađare u gradu Targu Muresu u središnjoj Rumunjskoj. Gradske su vlasti ondje nedavno zatvorile školu na mađarskom jeziku unatoč tomu što u Targu Muresu živi velika mađarska manjina.

Mađarska je zbog toga na sastanku Vijeća OECD-a, organizacije u koju se može ući samo dopuštenjem svih članica, objavila da zato ne može podržati rumunjsko članstvo.

Budimpešta i dalje ne podupire hrvatski zahtjev za članstvom u toj organizaciji zbog toga što, kako je rekao Szijjarto 15. rujna, Zagreb ne poštuje odluku arbitražnog suda vezanu uz MOL.

‘Hrvatska se nastoji priključiti OECD-u, organizaciji kojoj je glavno načelo poštivanje međunarodnih gospodarskih ugovora, a Zagreb istovremeno ignorira odluke međunarodnih arbitražnih sudova koji odlučuju o međunarodnim gospodarskim slučajevima. Republika Hrvatska izgubila je postupak protiv jednog od najvećih igrača u mađarskoj ekonomiji, MOL-a, ali je odlučila da neće poštivati tu odluku. Uvjeren sam da u tim slučajevima mađarska diplomacija mora zastupati najtvrđu moguću poziciju’, kazao je tada Szijjarto.

Arbitražni sud utemeljen prema Pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi presudio je 23. prosinca prošle godine u postupku koji je Hrvatska pokrenula protiv mađarske naftne i plinske kompanije MOL da ponuđeni dokazi nisu dovoljni da dokažu da su ugovori sklopljeni 2009. godine nastali kao plod koruptivnih aktivnosti te ih je stoga sud odbio poništiti.




Osim Mađarske, Hrvatsku blokira i Slovenija, tvrdeći da Zagreb ne poštuje međunarodno pravo jer ne želi provesti arbitražnu presudu o hrvatsko-slovenskoj granici.

OECD ima trenutno 35 država članica, gospodarski najrazvijenijih država svijeta. Hrvatska je početkom godine OECD-u uputila pismo o namjeri ulaska, želeći otpočeti pregovore nakon odluke u novom krugu njenog proširenja.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.