commons.wikimedia.org

Mađari masovno protiv migranata, Orban rezultat smatra iznimnim i želi promjenu Ustava da se priznaju rezultati!

Autor: T. P.

Mađari su na referendumu odgovarali na pitanje žele li dopustiti da Europska unija odlučuje o naseljavanju nemađarskih građana u tu zemlju bez odobrenja mađarskog parlamenta.

Na referendumsko pitanje u Mađarskoj žele li dopustiti da EU odlučuje o naseljavanju nemađarskih građana bez odobrenja mađarskog parlamenta odgovorilo je tek oko 40 posto od 8,26 milijuna Mađara s pravom glasa, a prema prvim rezultatima njih 98,3 posto koji su glasovali bili su protiv kvota. Premijer Viktor Orban i sam je pozvao građane da odbiju ideju EU-a te da imaju dužnost pomoći njegovoj vladi u borbi protiv neuspješnih liberalnih metoda elite iz Bruxellesa. S obzirom na to da je odziv birača bio ispod potrebnih 50 posto, odnosno ispod minimalnog praga, smatra se nevaljanim, no Orban je najavio da će podnijeti ustavni amandman kako bi rezultate referenduma ozakonio.

“Postigli smo izniman rezultat, jer smo nadmašili rezultat referenduma o priključenju”, rekao je Orban tijekom svog obraćanja novinarima. Dodao je da trinaest godina nakon što je većina Mađara glasala na referendumu da se Mađarska priključi EU-u, “sada su se Mađari ponovno očitovali o europskom pitanju”.

Naime, 3.249 milijuna Mađara odbilo je migrantske kvote EU, dok je 2004. godine na referendumu oko pristupanja Mađarske EU “za” glasalo njih 3.056 milijuna.

EK je ovog tjedna podsjetio da referendum neće imati nikakva pravnog učinka na prihvaćene obveze. No europski čelnici strahuju od novog udarca legitimnosti projekata EU-a i jedinstvu njegovih članica koje su već izmučene nizom udaraca, među kojima su najteža migrantska kriza od 1945. i britanska odluka da napuste skupinu 28 zemalja.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz upozorio je kako Mađarska, koja po ključu raspodjele treba primiti oko 2000 izbjeglica – “igra opasnu igru” organizirajući referendum. “Premijer Viktor Orban se poigrava temeljnim načelom EU-a: dovodi u pitanje utemeljenost europskih zakona u kojima je Madžarska i sama sudjelovala”, istaknuo je Shulz. Pozvao je čelnike drugih zemalja članica EU-a koji poštuju propise da Orbanu očitaju lekciju, javlja HRT.

Podsjetimo, mađarske oporbene stranke i organizacije za zaštitu ljudskih prava organizirale su u Budimpešti uoči referenduma niz manjih prosvjeda.

Autor: T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.