Wikimedia Commons

Macron potpisao reformu zakona o radu, jedan od njegovih glavnih projekata

Autor: Hina

Reforma će pomoći u smanjenju nezaposlenosti, koja iznosi 9,6 posto, dok je europski prosjek 7,8 posto

Francuski predsjednik Emmanuel Macron potvrdio je u petak reformu zakona o radu, jedan od svojih glavnih projekata koji bi trebao transformirati Francusku uvodeći veću fleksibilnost na tržištu rada, unatoč kritičarima koji upozoravaju na gubitak socijalnih prava.

Macron je zakone svečano potpisao u Elizejskoj palači, što je po uzoru na američkog predsjednika uživo prenosila televizija.

Ovi ukazi “donose temeljitu, nezapamćenu reformu tržišta rada, neophodnu za naše gospodarstvo i društvo”, rekao je.

Reforma, koju podržavaju poslovni krugovi, donosi “pragmatična rješenja za mikro i mala i srednja poduzeća”, dodao je, istaknuvši da “ona stvaraju najviše radnih mjesta.”

Naglasio je također da će reforma pomoći u smanjenju nezaposlenosti, koja iznosi 9,6 posto, dok je europski prosjek 7,8 posto.

Macron je kazao da će sve nove zakonske odredbe stupiti na snagu najkasnije do 1. siječnja.

Odgovarajući na kritike sindikata, Macron je istaknuo da reforma “uvodi nova prava i nove mjere zaštite za radnike i njihove predstavnike.”




Reforma uvodi veću fleksibilnost na tržištu rada, ograničava odštete za nezakonite otkaze i omogućuje izravne pregovore poslodavca s radnicima, bez sindikata, u poduzećima s manje od 50 zaposlenih.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.