Flickr

Londonski gradonačelnik protiv Brexita

Autor: Hina

Pet vodećih britanskih udruga poslodavaca upozorilo je u ponedjeljak da je gospodarstvo suočeno s kritičnom prijetnjom

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan priključio se u ponedjeljak britanskim poslovnim ljudima koji već duže vremena upozoravaju da će preseliti radna mjesta i investicije iz Velike Britanije ako se uskoro ne postigne prijelazni sporazum s EU-om.

Direktor Goldman Sacksa prošli je tjedan na Twitteru rekao da se veseli što će nakon Brexita više vremena provoditi u Frankfurtu, a pet vodećih britanskih udruga poslodavaca zaprijetilo je u ponedjeljak da je gospodarstvo suočeno s kritičnom prijetnjom. “Upravo sam napustio Frankfurt. Odlični sastanci, odlično vrijeme, jako sam uživao. To je dobro, jer ću sve više vremena provoditi tamo. #Brexit”, napisao je Lloyd Blankfein prišli četvrtak.

Khan, član oporbene Laburističke stranke, rekao je da Blankfeinova izjava pokazuje stajalište šire poslovne zajednice i uozorio da će ga ostali slijediti ako se ubrzo se ne postigne prijelazni dogovor s Bruxellesom. “On javno artikulira ono što privatno govore brojni direktori i investitori koji vole raditi u Londonu – ako ne znaju što će se događati nakon 29. ožujka 2019. morat će napraviti plan B”, rekao je Khan.

“On ne blefira, kada svakodnevno razgovaram s poslovnim ljudima oni ne blefiraju”, dodao je. Premijerka Theresa May obećala je da će na dvije godine zadržati pristup zajedničnom tržištu EU-a kako bi se izbjegle teškoće u poslovanju tvrtki koje ne znaju kako će u budućnosti trgovati sa susjedima.

No, vodeći zagovornici Brexita počeli su tražiti od May da napusti pregovore ako Bruxelles uskoro ne pristane na pregovore o budućem trgovinskom sporazumu s Velikom Britanijom. Ipak, njemačka kancelarka Angela Merkel i drugi europski čelnici koji su se okupili u četvrtak na dvodnevnom summitu u Bruxellesu odbacili su poziv premijerke May da se u sklopu pregovora o britanskom izlasku iz Unije pokrenu i razgovori o budućim trgovinskim odnosima.

EU ustraje da se pregovori o budućim odnosima ne mogu otvoriti dok se ne postigne dovoljan napredak o glavnim pitanjima razdruživanja: pravima građana EU-a u Velikoj Britaniji i britanskih građana u EU, rješavanju pitanja graničnog režima na granici Irske i Sjeverne Irske te financijske nagodbe, odnosno obveza koje je Velika Britanija preuzela kao članica EU-a.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.