Björn Höcke

Ljevičarski aktivisti postavili kopiju spomenika holokaustu na privatnom posjedu desničarskog njemačkog političara

Autor: Hina

Pripadnici jedne lijeve umjetničko-političke skupine postavili su kopiju spomenika holokaustu ispred kuće zastupnika desno usmjerene, populističke Alternative za Njemačku (AfD), koji je u jednom govoru ovaj spomenik nazvao "spomenikom sramote" za Njemačku i tražio drastične promjene u odnosu Nijemaca prema vlastitoj povijesti

“Mi ne možemo i ne želimo ne reagirati na groteskne zahtjeve za promjenom njemačkog odnosa prema povijesti”, rekao je umjetnički vođa skupine “Centar za političku ljepotu” (ZPS) prilikom postavljanja kopije spomenika nasuprot kuće u tirinškom selu Bornhagenu, u kojoj živi šef ogranka AfD-a za ovu saveznu pokrajinu i jedan od najistaknutijih tvrdolinijaša stranke, Björn Höcke.

ZPS je također priopćio kako, s obzirom na to da Ured za zaštitu ustavnog poretka to ne čini, njihova organizacija nadzire posjed Björna Höckea. ZPS je, prema vlastitim navodima, prije deset mjeseci u tajnosti unajmio zemljište tik do posjeda populističkog političara i od tada obavlja “prismotru”.

ZPS od Höckea traži da se AfD-ov političar, klečeći ispred spomenika holokaustu “ili kopije pored svoje kuće”, ispriča za njemačke zločine počinjene tijekom Drugog svjetskog rata. U protivnom će ZPS objaviti sakupljene informacije o tomu “što se događa na njegovom posjedu”.

Höcke je početkom godine u jednom spornom govoru pred saskim parlamentom osudio njemačko “samokažnjavanje” odnosom prema novijoj povijesti. “Mi Nijemci smo jedini narod na svijetu koji si je usred glavnog grada izgradio spomenik sramote”, rekao je tada Höcke. Na akciju ZPS-a je reagirao AfD govoreći o “psihološkom teroru” protiv Höckea i njegove obitelji.

U četvrtak je reagirao i predsjednik tirinškog parlamenta Christian Carius tražeći prestanak nadziranja Höckeovog posjeda. Policija, prema vlastitim navodima, u međuvremenu ispituje postoje li elementi kaznenog djela.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.