(VIDEO) Liječnici optužili ‘Bijele kacige’ za krivotvorenje dokaza o kemijskom napadu u Siriji

Autor: Geopolitika.News

Švedska organizacija „Liječnici za ljudska prava“ (SWEDHR) optužila je organizaciju „Bijele kacige“ (sirijska NVO koja se bavi pomaganjem civilima u ratom zahvaćenim područjima Sirije, isključivo na teritoriju pod nadzorom pobunjenika, a čiji su pojedini pripadnici bili optuživani i za povezanost s teroristima), za falsificiranje dokaza o kemijskom napadu u Siriji. O tom izvješćuje RT pozivajući se na izjavu utemeljitelja navedene švedske organizacije profesora Marcella Ferrada de Nolija

Profesor je izjavio kako su Amerikanci, ukoliko su imali dokaze o krivnji Damaska za kemijski napad, to morali predočiti prije svog raketnog napada izvršenog po zapovjedi predsjednika Donalda Trumpa. „Ja ne mogu suditi o karakteru tog događaja jer tamo nema dokaza o kojima se može raspravljati… Postoje izjave svjedoka dane predstavnicima „Bijelih kaciga“ čija se pravednost u takvim slučajevima podvrgava velikoj sumnji“, izjavio je profesor De Noli, koji je već ranije izjavljivao kako su događaji zabilježeni na video snimkama organizacije „Bijele kacige“ namješteni.

Tako stručnjaci SWEDHR obraćaju pozornost na jednu od tih snimaka, na kojoj se vidi kako „spasitelj“ u srce malog djeteta  zabija veliku iglu šprice ali pritom ne stišće gornji dio tj. ne ubrizgava njezin sadržaj u tijelo djeteta. Štoviše, stručnjaci smatraju kako je to dijete, ukoliko već i ranije nije bilo mrtvo do trenutka snimanja, „moglo umrijeti od samog načina davanja injekcije“.

Feradda de Noli smatra kako se sirijsku vladu optužuje za korištenje kemijskog oružja zbog osiguranja nužnih pretpostavki za političko ili vojno djelovanje protiv Sirije i kaže sljedeće: „Postoje samo izjave svjedoka, kao i u prethodnim sličnim slučajevima. U ožujku 2015. godine (organizacija) HRW sačinila je izvješće o kemijskom napadu sirijske vlade, utemeljeno na anonimnim izjavama dvojice svjedoka, jedan od kojih je bio službenik „Bijelih kaciga“. On je izjavio kako je čuo helikopter ali ga nije vidio. Nije bilo nikakvih video snimaka. Jedino što su pokazali bio je njihov video iz bolnice. Mi smo analizirali te kadrove i uvidjeli kako je medicinska pomoć koju su oni pružili bla jednostavno formulacija.“

 

 

Original možete pronaći na geopolitika.news




Autor:Geopolitika.News
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.