L’Oreal, iliti što to smrdi i kakve to veze ima sa slobodom?

Autor: dnevno.hr

Pročitajte što je presudio Europski sud pravde i zašto nekad suverena zakonodavstva procjenjuju da je riječ o 'sudu vrijednom žaljenja'.

Kozmetička tvrtka L’Oréal dobila je u petak četverogodišnju bitku za spašavanje svojih luksuznih parfema, kao što su Trèsor i Miracle, protiv manje skupih imitacija sličnog mirisa, piše Guardian.

Iako L’Oréal ne može zaustaviti prodaju parfema koji mirišu poput njegovih, tvrtka je uspjela zaustaviti imitatore u reklamiranju sličnosti njihovih sličnih parfema koji se prodaju po niskim cijenama.

Imitatori su trgovcima ponudili popise na kojima su naveli imitaciju i ime njenog originala, te tvrdili da je riječ o zakonitom usporednom reklamiranju koje se može vidjeti i u novinama i na plakatima diljem zemlje. L’Oréal s druge strane tvrdi da su povrijeđena prava zaštićene robne marke, te da jeftine kopije narušavaju ugled luksuznih marki.

Siromašni kupci su gubitnici

Ovakva je presuda bila moguća jer je Europski sud pravde već presudio u korist poznatih robnih marki koje je zaštitio i u slučajevima kada se te marke ne mogu pobrkati s imitacijom. To je engleski sud ostavilo bez puno prostora za manevar, pa je sudac ‘sa žaljenjem’ presudio u korist L’Oréala, a pritom je žestoko iskritizirao odluku Europskog suda pravde.

– Odluka Europskog suda pravde u ovom slučaju znači da su siromašni kupci gubitnici… Njima je oduzeto pravo na primanje informacije koja bi im dala malo zadovoljstva: mogućnost da mogu kupiti proizvod za euro ili slično, a za koji znaju da miriše poput slavnog parfema – kazao je sudac Lord Jacob.

Mnogi suci kritiziraju ovu odluku Europskog suda jer ju vide kao protivnu slobodi govora i trgovine, a istovremeno omogućuje vlasnicima velikih brandova da presudu koriste kako bi svojim suparnicima onemogućili usporedno oglašavanje.




Slučaj oslikava bitku dviju filozofija, one britanskih sudova, koji favoriziraju slobodno tržište, te one europskih sudova, koji favoriziraju ulogu prava koja se tiču intelektualnog vlasništva. Europska je komisija stoga angažirala Max Planck Institut koji će ispitati Europski zakon o zaštićenim robnim markama.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.