screenshot/Vimeo

Kurdski izvori tvrde: Islamski krvnik možda je živ!

Autor: Hina

Sjedinjene Države nemaju dokaza da je šef Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi ubijen kao što je objavila sirijska nevladina organizacija

Visoki kurdski dužnosnik protuobavještajne službe izjavio je u ponedjeljak kako je 99 posto siguran da je čelnik terorističke organizacije Islamska država, Abu Bakr al-Baghdadi, živ i da je lociran južno od sirijskog grada Rake, opovrgavajući tome brojne spekulacije o njegovoj smrti.

Lahur Talabani kazao je također za Reuters da će Islamska država nakon poraza nastaviti voditi pobunu.

Očekuje se da će budući čelnici Islamske države biti obavještajni dužnosnici koji su radili pod bivšim iračkim diktatorom Sadamom Huseinom, od kojih se očekuje da će biti stručnjaci za pobunjeničku strategiju, dodaje Reuters.

Sjedinjene Države nemaju dokaza da je šef Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi ubijen kao što je objavila sirijska nevladina organizacija, kazao je u petak s tim u vezi američki ministar obrane Jim Mattis.

“Da to znamo, rekli bismo vam. U ovom trenutku ne mogu ni potvrditi ni demantirati”, izjavio je šef Pentagona. “Smatramo ga još uvijek živim i zasad ne mogu dokazati suprotno”, dodao je. “Gonit ćemo ga do kraja”, ustvrdio je Jim Mattis.

Smrt šefa IS-a objavio je u utorak Sirijski opservatorij za ljudska prava, dan nakon što je Irak proglasio pobjedu nad džihadističkom organizacijom u Mosulu.

Direktor Opservatorija Rami Abdel Rahman kazao je da su “visoki dužnosnici IS-a prisutni u sirijskoj pokrajini Deir Ezor potvrdili Opservatoriju smrt Abu Bakr al-Baghdadija, emira IS-a”.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.