Wikimedia commons

Krijumčari natjerali migrante da skoče u more, 22 nestala, 29 se utopilo

Autor: Hina

Ubrzo nakon tragedije pronađeni su grobovi 29 migranata na plaži u Shabwi, tijekom rutinske kontrole.

Najmanje 29 migranata izgubilo je život, a 22 se vode kao nestali u Arapskome moru pošto su krijumčari natjerali 120 putnika da skoče u more blizu Jemena, izvijestila je u srijedu Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

“Rano jutros krijumčar zadužen za ukrcaj natjerao je više od 120 somalijskih i etiopskih migranata da skoče u more dok su se približavali obali jemenske pokrajine Shabwe, u Arapskome moru”, navodi IOM u priopćenju, prenoseći izjave preživjelih.

Ubrzo nakon tragedije pronađeni su grobovi 29 migranata na plaži u Shabwi, tijekom rutinske kontrole.

Organizacija navodi da su grobove iskopali preživjeli, njih 27 koje je zbrinulo medicinsko osoblje.

Istraga je pokrenuta u suradnji s Međunarodnim odborom Crvenog križa, navodi organizacija uz podatak da je prosječna dob putnika na brodu bila 16 godina.

“Preživjeli su rekli kolegama na plaži da ih je krijumčar natjerao u more kada je vidio na obali “predstavnike vlasti”, rekao je Laurent de Boeck, voditelj misije za Jemen.

“Također su su nam rekli da se krijumčar već vratio u Somaliju kako bi nastavio svoj posao prijevoza migranata u Jemen istim putem. To je šokantno i neljudski. Patnje migranata na toj ruti su goleme. Previše mladih ljudi plaća krijumčarima u nadi da ih čeka bolja budućnost”, rekao je de Boeck.




Od siječnja 2017. do danas, oko 55.000 migranata isplovilo je s Roga Afrike za Jemen, uglavnom u nadi da će ući u neku od bogatih Zaljevskih zemalja .

Više od 30.000 od tih migranta mlađe je od 18 godina. Dolaze i Somalije i Etiopije i trećinu njih čine žene, navodi IOM.

Putovanje tom rutom posebno je opasno upravo sada kada je sezona vjetrova u Indijskom oceanu. Krijumčari djeluju u Crvenom moru i Adenskom zualjevu nudeći lažna obećanja ranjivim migrantima.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.