Kremlj potvrdio skori sastanak Putin-Erdogan u Sočiju

Autor: Geopolitika.News

Posve je jasno kako Turska nije čvrst partner po pitanju rješenja sirijskog sukoba ni za SAD ni za Rusiju, a sva partnerstva i sporazumi s Turskom po toj problematici vrlo su krhki

Ruski predsjednik Vladimir Putin i turski čelnik Recep Tayyip Erdogan sastat će se 3. svibnja u ruskom Sočiju, priopćio je danas glasnogovornik administracije predsjednika Putina Dmitrij Peskov.

Dvojica predsjednika posljednji put razgovarali su telefonski 18. travnja, uglavnom o sirijskoj problematici. Nesumnjivo, ta problematika dominirat će i prilikom njihovog susreta u Sočiju za desetak dana. Stanje u Siriji dramatično se promijenilo nakon američkih raketnih napada na sirijsku zrakoplovnu bazu 7. travnja, ne toliko u vojnom smislu koliko u političkom, jer različite oporbene struje unutar zemlje svaka na svoj način tumači spomenutu američku vojnu akciju, što usložnjava pokrenute pregovaračke procese u Astani i Ženevi. A uprvo iza pregovora u Astani i s njima povezanim još uvjek važećim prekidom vatre između sirijske vojske i umjerene oporbe (koje se još uvjek uglavnom poštiva još od kraja prosinca prošle godine kada je potpisan, usprkos pojedinim izoliranim incidentima) stoje Rusija, Turska i Iran. Za nekoliko dana u Teheranu će se održati sastanak stručnjaka triju zemalja koji će pripremiti platformu za sljedeći krug pregovora u Astani, koji će se održati početkom idućeg mjeseca.

Ovdje podsjećamo i na Erdoganove prve reakcije nakon američkih raketnih napada u Siriji, kada je otvoreno izjavio kako Turska pozdravlja tu akciju i da je spremna zajedno s SAD-om sudjelovati u rušenju Asadovog režima. Nakon smirivanja stanja i određenog relaksiranja američko-ruskih odnosa po Siriji (radikaliziranih nakon spomenutog napada SAD-a) nakon dolaska američkog državnog tajnika Rexa Tillersona u Moskvu, Turska je opet ublažila svoju retoriku po sirijskoj problematici i izrazila spremnost za nastavak dijaloga u formatu Rusija-Turska-Iran. Međutim, posve je jasno kako Turska nije čvrst partner po pitanju rješenja sirijskog sukoba ni za SAD ni za Rusiju, a sva partnerstva i sporazumi s Turskom po toj problematici vrlo su krhki. Složeni razgovori očekuju se i na skorom susretu između predsjednika Erdogana i američkog čelnika Donalda Trumpa, poglavito zbog nastavka američke potpore i naoružanja sirijskih Kurda.

Original možete pronaći na geopolitika.news

Autor:Geopolitika.News
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.