Kraljica Elizabeta II: Vodstvo za mir je najteži od svih oblika vodstva

Autor: hina

U mome životnom vijeku, Ujedinjeni narodi su od težnje visokih nazora postali stvarna snaga općeg dobra, rekla je 84-godišnja kraljica pred ispunjenom dvoranom Opće skupštine.

Britanska kraljica Elizabeta II u utorak je održala govor u Općoj skupštini UN-a, prvi puta nakon 1957., odajući počast postignućima svjetske organizacije koja je u 65 godina postojanja, po njezinim riječima, postala ‘stvarnom snagom općeg dobra’.

– U mome životnom vijeku, Ujedinjeni narodi su od težnje visokih nazora postali stvarna snaga općeg dobra – rekla je 84-godišnja kraljica pred ispunjenom dvoranom Opće skupštine.

U kratkom govoru, koji je trajao samo osam minuta, Elizabeta II je ustvrdila da se najveća transformacija kojoj je svjedočila u svojim godinama dogodila u društvenim stajalištima, te da je mnogo promjena uzrokovano pritiskom javnosti.

– Do mnogih snažnih iskoraka došlo je ne zbog vlasti, rezolucija odbora ili središnjih direktiva, iako je sve to odigralo svoj dio, već zato što su milijuni ljudi širom svijeta to htjeli – rekla je.

Ujedinjeni narodi koji imaju 192 članice, za razliku od 82 kada je kraljica posljednji puta govorila, prilagodili su se tim promjenama.

Godine 1957. bile su samo tri međunarodne operacije, a sada ih je 26 u kojima sudjeluje 120.000 muškaraca i žena diljem svijeta, rekla je ona. Dodala je kako se UN danas suočava s važnim novim izazovima poput terorizma i klimatskih promjena.

– Možda je uvijek bio slučaj da je vodstvo za mir, najteže od svih oblika vodstva – rekla je kraljica.




Posjetila WTC i otvorila Britanski vrt

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon predstavio je kraljicu, odajući joj počast riječima da je ‘u svijetu koji se naglo mijenja i komeša, ona uporište našeg doba’, jer joj se vladavina proteže od Hladnog rata do današnje prijetnje globalnog zatopljenja.

Publika u dvorani kraljičin je govor ispratila pljeskom.




Elizabeta II je, nakon govora u UN-u, posjetila ‘Ground Zero’ gdje je položila vijenac na spomen žrtvama rušenja tornjeva ‘Blizanaca’ Svjetskog trgovinskog centra (WTC) u terorističkom napadu 11. rujna 2001., gdje je danas veliko gradilište.

U njezinoj pratnji bili su gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg, te guverneri New Yorka i New Jerseya, David Paterson i Chris Christie.

Na trgu Hanover u donjem Manhattanu, Elizabeta II je u utorak otvorila Britanski vrt podignut u spomen na 50-ak britanskih državljana stradalih u napadu na WTC 11. rujna 2001., čemu su nazočili i neki od članova obitelji žrtava.

Prije jednodnevnog posjeta New Yorku, britanska je kraljica u pratnji supruga princa Philipa, bila u devetodnevnom posjetu Kanadi.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.