PxHere

KONAČNO UKINUTA ZABRANA: Saudijke izašle na ulice i krenule voziti automobile

Autor: Hina

Žene u Saudijskoj Arabiji u nedjelju odmah iza ponoći izašle su u automobilima na ulice i tako obilježile ukidanje zabrane da voze, koja je dugo bila simbol represije nad ženama u tom vrlo konzervativnom muslimanskom kraljevstvu.

„Čudno se osjećam, tako sam sretna”, kazala je 23-godišnja Majdooleen al-Ateeq, dok je po prvi put vozila svoj crni lexus Riyadhom.

Ukidanje zabrane, koje je prošlog rujna naredio kralj Salman, dio je sveobuhvatnih reformi koje gura njegov moćan sin, princ Mohammed bin Salman, u nastojanju da transformira gospodarstvo najveće svjetske izvoznice nafte i otvori zatvoreno društvo.

Žene su vozile automobile i po ulicama u istočnom gradu Khobaru i veselile se dok je policija promatrala. „Spremne smo, a to će u potpunosti promjeniti naš život”, smatra Samira al-Ghamadi, 47-godišnja psihologinja iz Jeddaha, jedna od prvi žena kojima je izdana vozačka dozvola.

Ukidanje zabrane vožnje automobila, koja je godinama izazivala međunarodnu osudu i usporedbe s talibanskom vladavinom u Afganistanu, pozdravili su zapadni saveznici kao dokaz novog progresivnog trenda u Saudijskoj Arabiji.

Žene su tek početkom lipnja počele zamjenjivati inozemne vozačke dozvole, stoga je broj novih vozačica još uvijek nizak. Ostale uče voziti u novim državnim školama. Očekuje se da će do 2020. biti 3 milijuna žena s vozačkom dozvolom u toj zemlji.

Neke žene međutim i dalje su suočene s otporom konzervativnih rođaka, a mnoge su se i naučile na privatne vozače pa oklijevaju krenuti same na prepune autoceste u toj zemlji.




„Definitivno ne bih htjela voziti. Volim biti kao princeza dok mi netko otvara vrata automobila i vozi me gdje god hoću”, kaže Fayza al-Shammary, 22-godišnja prodavačica.

Odluka o ukidanju zabrane vožnje u tom uvelike kontroliranom kraljevstvu, gdje su nekoć bila zabranjivana i kina i koncerti, trebala bi potaknuti gospodarstvo, a najviše sektor prodaje vozila i osiguranja.

Ta promjena uštedjet će obiteljima milijarde dolara koje su dosad trošile na vozače, a istovremeno će potaknuti više žena da postanu radno aktivne i tako podignu produktivnost u toj zemlji, u početku barem umjereno.




Mnogi Saudijci slave taj potez putem društvenih mreža, no ima i podrugljivih komentara i onih zabrinutih oko utjecaja koji će to imati na društvo.

Većina mladog stanovništva, koje prevladava u tom kraljevstvu, podupire reforme princa Mohammeda, no mnogi Saudijci pribojavaju se da će brzina reformi izazvati zazor religioznih konzervativaca koji su nekoć bili dominantni.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.