‘Kohezijska politika ključna je za investicije, rast i stvaranje radnih mjesta u Hrvatskoj’

Autor: Dnevno.hr

Kako bi se u potpunosti ostvarili ciljevi kohezijske politike Hrvatska smatra da je potrebno povećanje učinkovitosti postojećih te potencijalno uvođenje novih načina provedbe

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac sudjelovala je u Bruxellesu na sjednici Vijeća za opće poslove Europske unije koja je okupila brojne ministre zadužene za europske poslove i provođenje kohezijske politike u državama članicama Europske unije.

Predsjedništvo Vijeća Europske unije, koje je ove godine preuzela Slovačka, predstavilo je na sjednici dosadašnji napredak i trenutno stanje prijedloga izmjena zakonodavstva kojima se uređuju pitanja provedbe kohezijske politike, a ministrica Žalac iznijela je stajalište Republike Hrvatske.

Naglasila je kako Hrvatska pozdravlja dosadašnje napore koje je uložila Europska komisija vezano uz pojednostavljenja, kao i sam paket predloženih izmjena i dopuna pravnog okvira za provedbu kohezijske politike.

Trenutni zakonodavni okvir kohezijske politike odgovarajući je za Hrvatsku kao novu državu članicu Europske unije zbog uravnoteženog pristupa postizanju gospodarskog rasta i otvaranju novih radnih mjesta te doprinosu strukturnim reformama i rješavanju specifičnih problematika pojedinih područja.

„Kohezijska politika glavni je instrument za investicije, rast i stvaranje radnih mjesta u Hrvatskoj, jer daje ključnu potporu strukturnim reformama na nacionalnoj razini. Tu ulogu mora zadržati i u narednom razdoblju“, izjavila je ministrica Žalac.

Kako bi se u potpunosti ostvarili ciljevi kohezijske politike Hrvatska smatra da je potrebno povećanje učinkovitosti postojećih te potencijalno uvođenje novih načina provedbe koji se koriste na putu do tih ciljeva.

Vijeće je razgovaralo i o poboljšanju vidljivosti rezultata provedbe kohezijske politike i svijesti svih građana i donositelja odluka o važnosti nastavka njene provedbe. Ministrica je potvrdila da je potrebno napraviti snažan zaokret u komuniciranju, kako u pogledu pristupa tako i u pogledu sadržaja i ciljnih skupina.




Nakon sjednice Vijeća ministrica Žalac sastala se s povjerenicom Europske komisije za regionalnu politiku Corine Cretu kako bi razgovarale o korištenju EU fondova u Hrvatskoj, pojednostavljenju procedura i sustava, strateškim projektima te mogućnostima za bržu i učinkovitiju provedbu natječaja i projekata. Povjerenica Cretu izrazila je zadovoljstvo novim proaktivnim pristupom Vlade te je prihvatila poziv ministrice za novim sastankom u Hrvatskoj početkom 2017. godine.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.