Power of Siberia // Gazprom

KINA I RUSIJA U TAJNOSTI RAZVILI NAJVEĆI PROJEKT Što će na sve reći SAD, Izrael i Saudijska Arabija?

Autor: R.M.

Dok je fokus svjetske javnosti usmjeren ka Siriji i okršaju SAD-a, Saudijske Arabije i ISIL-a protiv Al Assada, Rusije i Irana - u Aziji se odvijaju zanimljive stvari.

Izgradnja medijski suptilno promoviranog plinovoda istočne rute pod palicom projekta ‘Power of Siberia’ osmišljena je kao strateška komponenta rusko-kineskih odnosa, a Rusi će na ovaj način plin dovoziti u Kinu čime će je učiniti daleko ovisnijom o ruskim energentima, no isto tako i daleko samostalnijom u geopolitičkim relacijama. Projekt je pri kraju, a već će početkom naredne godine proći kroz tehnička testiranja.

Vitalij Markelov iz Gazproma tvrdi kako je ovo kapitalni međudržavni projekt koji će kroz 3.000 kilometara infrastrukture činiti jedan od najdužih svjetskih plinovoda, s relacijom većom od udaljenosti Moskve i Londona. Plinovod je podijeljen u tri faze:

1) Jakutska (Chayandinskoye) – Kina (granično područje Blagoveshchensk) >> 2.200 km

2) Irkutsk (Kovyktinskoye) – Chayandinskoye >> 800 km

3) Kovyktinskoye – Blagoveshchensk >> 3.000 km

Projekt je u koprodukciji Gazproma i CNPC-a, nacionalne plinske korporacije Kine. Šef kineskog Komiteta za razvoj i reforme He Lifeng kao ključni razlog ovog partnerstva ističe ‘plinske rezerve Kine kao najslabiju točku države’. Dodaje da su rastući kapaciteti države stvorili okvire da ovakve transakcije postaju nužnost. Ugovor je vrijedan 400 milijardi dolara i kroz trideset godina osigurava dostavu 38 milijardi kubika ruskog plina u Kinu godišnje.

Zapad nema komentara na ovu poslovnu suradnju. Samim time se počelo špekulirati i oko ‘Power of Siberia 2’ plinovoda, odnosno zapadne rute. Ona će pak osiguravati 30 milijardi kubnih metara plina godišnje, što je i dalje tek 10% pretpostavljene potrebne količine plina u godišnjoj potrošnji sve moćnije Kine.




Autor:R.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.