Kerry ‘ulaže nevjerojatan napor’ da spasi islamiste u Siriji prije nego Trump preuzme vlast!

Autor:

Vlasti u Kremlju su potvrdile: John Kerry, šef diplomacije SAD, je intenzivirao kontakte s Rusijom u vezi Sirije, i želi pod svaku cijenu postići sporazum s Moskvom o Siriji prije nego što Donald Trump u siječnju preuzme dužnost u Bijeloj kući.

Bande islamista koje su godinama držale pod nadzorom istočni dio Aleppa, nekoć dvomilijunskog grada i ekonomskog pokretača Sirije, a danas hrpe ruševina, su pred konačnim porazom: Sirijske snage su uz pomoć svojih ruskih saveznika zauzele ključno naselje u dijelu grada koji su do sad pod nadzorom držali džihadisti iz nekadašnjeg tzv. Al Nusra fronta. Danas se oni nazivaju “Jabhat Fateh al-Sham”, a kako god se zvali, pripadnici su Al Quaide i saveznici ISIL-a u ratu protiv demokratski izabrane vlade u Siriji, koja usto ima praktički nepodijeljenu podršku javnosti u Siriji, s izuzetkom radikalnih islamista i terorista. Tu demokratsku vladu mediji u SAD i Hrvatskoj iz nekog razloga nazivaju “režim”, dok petu kolonu, pustinjske bandite i glavosječe koje naoružava i potiče NATO nazivaju “pobunjenicima”.

To je potaklo Johna Kerryja, šefa američke  diplomacije, da ozbiljno intenzivira kontakte s Rusima u vezi Sirije, a iz Kremlja su potvrdili da on sad, kad su ISIL i njihovi saveznici u borbi protiv Asada, otvoreno proamerička Al Nusra, pred porazom, želi s Moskvom postići sporazum prije nego što Trump sjedne u Obaminu fotelju u Ovalnom uredu. Reporter Washington Posta Josh Rogin kaže kako Kerry pokušava u zadnjem trenutku zaustaviti operacije sirijske vojske u istočnom Aleppu, jer Trumpova bi administracija mogla, piše WP, “otvoreno stati na stranu diktatora Bashara al-Assada.” Po kojim je kriterijima izabrani predsjednik diktator, a banda pobunjenika koje nitko nije birao i koje naoružavaju i šalju u Siriju susjedne i Siriji neprijateljske zemlje, isto nije baš jasno. No pomoćnik ruskog predsjednika Yury Ushakov potvrdio je da je Kerry zadnjih dana intenzivirao svoje kontakte sa svojim ruskim pandanom, Sergejem Lavrovom, kako bi s njim “raspravio o stanju u Siriji”.

“Nevjerojatan napor”

“Taj napor bi se mogao nazvati nevjerojatnim, u smislu da nikad nije bilo tako mnogo poziva između ministara vanjskih poslova SAD i Rusije koji su svi bili fokusirani na isto pitanje – Siriju”, rekao je Ushakov novinarima. No, odbio je komentirati jesu li se dogovorili o bilo čemu. A za sad, kako stoje stvari, Rusi nemaju previše potrebe popuštati i dogovarati se. Umjereni teroristi u Siriji su u lošoj situaciji nakon dolaska ruskog nosača aviona (kojeg su zapadni mediji ismijavali), i prijeti im potpuni slom. Oni i dalje kontroliraju najveći dio Sirije, teritorijalno – ali njihov problem je što je taj dio uglavnom pustinja. Obama je na odlasku i nije u situaciji slati vojsku u Siriju, a i da jest to bi značilo objavu rata Rusiji, koja je tamo po međunarodnom pravu, na poziv legalne, legitimne, i međunarodno priznate vlade te zemlje. A Trump ne želi zaratiti s Rusijom ni zbog Ukrajine ni zbog Sirije.

Prema Washington Postu, koji citira neimenovane vladine dužnosnike koji su upućeni u situaciju, Kerry se nada da će uspjeti isposlovati lokalni prekid vatre u Aleppu i tako očuvati preostale položaje terorista i glavosječa koje su se proslavile kad su 2013., kad su kamion-bombom srušili jedinu bolnicu u istočnom Aleppu, zgradu veličine mamutice, te potom izveli iz nje svo osoblje i strijeljali ga (zapadni tisak od onda svaki tjedan izvjesti o tome kako su Rusi srušili 5-6 bolnica u tom dijelu grada, a uvijek to poprati snimkama upravo te bolnice). Za uzvrat nudi odvajanje grupa tzv. “umjerene oporbe” od terorističkih bandi kao što su Jabhat Fatah al-Sham (bivša Al-Nusra Front). Odnosno, SAD više ne bi pružale potporu svim protivnicima Assada, poput ISIL-a i Al Quaide, nego samo “demokratski orijentiranim”. Izvješće kaže da je Kerry uveo u pregovore i druge nacije, uključujući Tursku koja se bori na strani pobunjenika u Siriji i s čijeg teritorija uglavnom i dolaze, najvećeg saveznika SAD na Bliskom istoku, Saudijsku Arabiju, koja pomaže SAD u smjeni “nedemokratskog” režima u Siriji (!), Katar, i, ovog puta, čak i i Iran, kako bi ojačao položaj svoje strane i ugovorio prekid vatre.

“Razdvojit ćemo teroriste od umjerene oporbe”

“Dužnosnici kažu da frustrirani Kerry još nije dobio odobrenje Bijele kuće da stavi bilo kakav značajan diplomatski pritisak pred Assada i Ruse, što ga dovodi u loš pregovarački položaj. Izgledi da Hillary Clinton bude izabrana za predsjednicu davali su Kerryju nekakvu težinu, je se od nje očekivalo da će poduprijeti politiku “jastrebova”, piše Rogin za Post. No, prekid vatre u Aleppu će teško prodati Putinu, jer Rusija inzistira na tome da su SAD do sada doživjele potpuni neuspjeh u odvajanju umjerenih grupa oporbe od terorista, što je ključna točka sporazuma dogovorenog u rujnu izmešu Moskve i Washingtona, te kažu da je prekid vatre dogovoren tada upravo radi toga i propao.

U međuvremenu, sirijske vladine trupe – koje je HRT jučer prvi put tako nazvao, do sad su iz zvali “režimskim snagama” – nastavljaju s čišćenjem istočnog Aleppa od umjerenih terorista, i to prilično uspješno. Zadnjih dana su izgubili trećinu teritorija koji im je bio preostao u Aleppu. A kad smo kod HRT-a, spomenimo da su i prvi put rekli nešto istine o rijetkim preostalim civilima u istočnom Aleppu. Do sad su samo ponavljali ono što tvrdi propaganda Pentagona. Sirijcima, naravno, sad ne pada na pamet zaustaviti ofanzivu i dogovoriti prekid vatre koji bi samo omogućio teroristima da se pregrupiraju, naoružaju ponovo iz Turske, i krenu u protunapad. Moskva zato oklijeva s bilo kakvim dogovorom, i jednostavno čekaju da Trump preuzme vlast, pa će se dogovarati s njim. “Strpljivo ćemo čekati da njegov tim zauzme mjesto, a tada smo zainteresirani za intenzivni dijalog s njim”, kaže Ushakov. Kerry, međutim, ne može biti strpljiv, vrijeme mu ističe, i zato pojačava pritisak na Moskvu. A Moskva je lukavo čekala s napadom iz zraka, jednostrano proglasivši prekid vatre koji je potrajao sve dok nisu prošli izbori u SAD, kako Hillary Clinton rat u Siriji ne bi koristila kao predizborni adut, te u oslobađanje Aleppa krenula zajedno sa Sirijcima tek kad su izbori završili.

Autor: