EPA

Katalonski parlament sastaje se prije sjednice španjolske vlade

Autor: Hina

Članak 155. nikada nije primijenjen od donošenja ustava prije 39 godina

Koalicija ‘Zajedno za Da’, na vlasti u Kataloniji, zatražila je u ponedjeljak od katalonskog parlamenta održavanje sjednice u četvrtak, s koje bi bio poslan odgovor španjolskoj vladi prije nego u petak španjolski parlament odobri izvanredne mjere u toj sjeveroistočnoj pokrajini.

Katalonski parlament, u kojem zagovornici nezavisnosti imaju većinu mjesta, sastao bi se tako 26. listopada, dan prije nego španjolski parlament namjerava potvrditi uklanjanje aktualne katalonske vlade, čije poslove bi preuzela španjolska ministarstva.

“Tražimo specifičnu sjednicu u četvrtak ujutro kako bismo analizirali institucionalnu agresiju koju pretpostavlja primjena članka 155.”, rekao je Lluis Corominas, zastupnik koalicije “Zajedno za Da” nakon sastanka stranačkih glasnogovornika u parlamentu u Barceloni. Corominas je rekao kako će na “uzurpaciju funkcija” zagovornici nezavisnosti odgovoriti “na svim područjima” uključujući i pravno.

U subotu su španjolski ministri nakon izvanrednog sastanka u Madridu aktivirali članak 155. španjolskog ustava kojeg bi u petak trebao odobriti senat, gornji dom španjolskog parlamenta, u kojem vladajuća Narodna stranka desnog centra ima većinu zastupnika.

Potpredsjednica španjolske vlade pozvala je u ponedjeljak predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta da prisustvuje u petak izglasavanju tog članka navodeći da bi pritom imao priliku iznijeti svoje mišljenje.

“Katalonska vlada ima priliku prisustvovati raspravi u senatu te iznijeti svoja stajališta”, rekla je Soraya Sáenz de Santamaría.

Stupanjem na snagu članka 155. španjolska ministarstva ili organi koje ona uspostave preuzeli bi upravljanje katalonskom policijom, financijama, javnim medijima, telekomunikacijama i informatičkim službama tijekom idućih šest mjeseci do održavanja izvanrednih parlamentarnih izbora u Kataloniji.




Tijekom tog razdoblja katalonski parlament ne bi mogao donijeti niti jednu odluku suprotnu tim mjerama niti bi mogao predložiti novog predsjednika katalonske vlade.

Španjolska vlada na to se odlučila nakon što katalonska vlada nije odustala od proglašenja nezavisne republike Katalonije, pozivajući se na rezultate referenduma kojeg je bio zabranio španjolski ustavni sud. Ustav na snazi od 1978. zabranjuje referendume o nezavisnosti u 17 autonomnih pokrajina te je dopušten jedino na razini čitave Španjolske, čime se brani njena cjelovitost.

Članak 155. nikada nije primijenjen od donošenja ustava prije 39 godina.




Sazove li katalonska vlada prijevremene izbore do petka, odnosno do izglasavanja tog članka, mjere neće biti uvedene. No glasnogovornik katalonske vlade rekao je u nedjelju kako nemaju namjeru sazvati izbore.

“Sazivanje izbora nije na našem stolu. To smo već puno puta dosad rekli”, istaknuo je Jordi Turull dodavši da je i dalje na snazi mandat kojeg su katalonskoj vladi dali stanovnici Katalonije odabirom nezavisnosti na referendumu održanom prije tri tjedna.

Unatoč zabrani suda i intervenciji španjolske policije glasovalo je 2,3 milijuna stanovnika od 5,3 milijuna s pravom glasa. Oko 90 posto ih se izjasnilo za uspostavljanje samostalne republike, podatak je katalonske vlade.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.