Epa

KAOS U ŠPANJOLSKOJ: Sve izgledniji pad Vlade

Autor: Hina

Okidač je prošlotjedna sudska presuda kojom je vladajuća Narodna stranka desnog centra optužena za korupciju zajedno s 29 političara i poduzetnika

Španjolski konzervativni premijer Mariano Rajoy u petak bi mogao otići s vlasti dvije godine prije isteka mandata nakon što su oporbene stranke skupile dovoljno ruku  za izglasavanje nepovjerenja njegovoj manjinskoj vladi.

Najveća oporbena stranka, Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) pokrenula je inicijativu za glasanje o povjerenju Rajoyu koji je na vlasti od 2011. U četvrtak je njen lider Pedro Sánchez uspio skupiti potporu ostalih oporbenih stranaka pa bi na glasanju u petak trebao imati podršku više od polovice zastupnika, njih 176 od 350.

U Madridu je cijeli dan trajala parlamentarna rasprava tijekom koje je Sánchez uspio pridobiti baskijsku regionalnu stranku čijih bi pet zastupnika moglo prevagnuti. Baskijska nacionalistička stranka (PNV) ovaj je mjesec podržala Rajoya prilikom donošenja proračuna te je njena pozicija do samog kraja bila neizvjesna.

PSOE je pokrenuo inicijativu optužujući Narodnu stranku za korupciju i posegnuo za savezništvom i s katalonskim strankama za nezavisnost, koje je proteklih mjeseci žestoko napadao zbog pokušaja odcjepljenja pokrajine Katalonije od Španjolske.

Rajoy je pak tijekom jutra branio rad vlade te se obrušio na Sáncheza tvrdeći da pod svaku cijenu želi preuzeti vlast, ono što nikako ne može dobiti na izborima. Na zadnjim izborima 2016. Narodna stranka je izašla kao pobjednik, ali s manjinskom vladom, dok je PSOE doživio najteži poraz od 1977.

Među oporbenim strankama različiti su interesi iako bi sve, svaka na svoj način, htjele prekinuti vladavinu Narodne stranke. Neke od njih, vjerojatno u strahu da ih kasnije vlastiti birači ne optuže za izdaju, na kraju su postigle sporazum. Njime je automatski kandidat za novog premijera postao Sánchez koji ima 84 zastupnika od njih 350. Iako neke od stranaka ne žele njega na vlasti odlučile su maknuti Rajoya.

Lijevi centar PSOE i desni centar Narodna stranka upravljaju Španjolskom posljednja četiri desetljeća a zbog korupcijskih skandala i visoke nezaposlenosti to dvostranačje su 2014. narušile nove stranke, stranka centra Građani i lijevi Podemos.




Baskijski PNV, umjerene stranka desnog centra koja podržava dogovorne referendume o nezavisnosti Baskije i Katalonije, dosad je bila saveznik Rajoya unatoč žestokom protivljenju premijera referendumima. Rajoy se poziva na španjolski ustav koji ih ne dopušta.

PNV, zahvaljujući kojem je Narodna stranka izglasala proračun, ovaj put je okrenuo leđa 63-godišnjem Rajoyu no odbio je odgovornost za eventualnu nestabilnost koja bi mogla nastati micanjem vlade.

„Nema smisla prebijati ovu situaciju preko naših leđa (…). Nas bi se optuživalo i za zadržavanje ali i za poticanje nestabilnosti“, rekao je glasnogovornik te stranke.




Time su se postrojile gotovo sve oporbene stranke – PSOE, PNV, lijevi Unidos Podemos i Compromis, baskijski separatisti EH Bildu, katalonski separatisti ERC i PDeCAT te regionalna stranka Kanarskih otoka Nueva Canarias. Time Sánchezova inicijativa dobiva 180 zastupnika, četiri više od potrebnih.

Narodna stranka, sa 134 od 350 zastupnika, prošli tjedan je najavila žalbu na odluku suda koji ju je proglasio krivom naloživši joj plaćanje kazne od 245.492 eura zbog ilegalnog financiranja od 1999. do 2005. godine. Prema sudskoj presudi poduzetnici su financirali stranku u zamjenu za političke usluge. Rajoy tvrdi da niti jedan član sadašnje vlade nije osuđen.

Narodna stranka je prije dvije godine ostala na vlasti jer su ju podržala 32 zastupnika stranke centra Građani iako nisu ušli u koaliciju. Prema posljednjiom anketama upravo su Građani najpopularnija stranka u Španjolskoj. Prozivaju Narodnodnu stranku za korupciju dok se istovremeno oštro protive zahtjevu za nezavisnošću Katalonije.

Ta stranka je zatražila ovaj tjedan od Rajoya da odstupi i raspiše izbore jer ne želi niti čuti o Sánchezu kao novom premijeru. Rajoy je odbio odstupiti. U četvrtak je nakon žučne rasprave napustio parlament praćen pljeskom stranačkih kolega. Njegov govor ondje mogao bi biti opoštajni u petak. Popodne je rasprava nastavljena bez njega.

Njegova Narodna stranka je prije sedam godina smijenila s vlasti PSOE u jeku gospodarske krize a španjolsko gospodarstvo sada raste po stopi od 3 posto no uz nezaposlenost od 16 posto.

Rajoy u petak može dati ostavku prije glasanja o povjerenju čime bi spriječio Sáncheza  da dođe u poziciju preuzeti vlast. Na taj bi način Narodna stranka, bez  njega na čelu, došla u situaciju da španjolski kralj predloži novog kandidata. U slučaju da ne bude konsenzusa bili bi raspisani novi izbori.

„Zašto bih trebao odstupiti ja, koji trenuutno imam povjerenje građana i ovog parlamenta, kada vi gospodine Sánchez nemate podršku niti naroda niti parlamenta“, istaknuo je Rajoy u odgovoru 46-godišnjem Sánchezu koji ga je prethodno pozvao da odstupi.

Neovisno o tome što sutra učini Rajoy, odstupi li ili dopusti glasovanje o povjerenju, neizvjesnost će se vratiti u zemlju s 46,5 milijuna stanovnika. Posljednjih dana su pale cijene dionica na Madridskoj burzi a porasla premija na držanje španjolskih obveznica. Španjolska politička kriza poklapa se s onom u Italiji što dodatno brine investitore i Bruxelles.

Bude li izglasano nepovjerenje Rajoyu, PSOE bi došao u priliku upravljati zemljom sa samo 84 od 350 zastupnika. U tom bi slučaju morao sjesti za stol i pregovarati s ostalim oporbenim strankama, upozorile su u četvrtak ostale stranke koje namjeravaju podržati inicijativu micanja Rajoya. Uspiju li postići konsenzus takva privremena vlada mogla bi čak preživjeti do 2020. godine koliko je Rajoyu preostalo do kraja mandata. No ne uspiju li, PSOE bi morao raspisati prijevremene izbore. Stranka Građani inzistira upravo na tome.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.