Srdjan Ilic/PIXSELL

JUNCKER ODGOVORIO VUČIĆU NA PISMO: Saznajte što mu je poručio

Autor: M.B.

Vučić je tada javno tvrdio da je slao pismo u Bruxelles jer se u Hrvatskoj, prema njegovu mišljenju, “vodi ogoljena antirspska politika”.

Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker odgovorio je na pismo koje je nedavno uputio srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

Juncker je pozvao Hrvatsku i Srbiju da se “vrate konstruktivnim bilateralnim odnosima” te da sva otvorena pitanja riješe “uz međusobno poštovanje”, otkrila je glasnogovornica EK Maja Kocijančič, piše Večernji list. 

Juncker je to napisao u odgovoru na pismo koje mu je srpski premijer Aleksandar Vučić poslao prije mjesec dana. Vučić je tada javno tvrdio da je slao pismo u Bruxelles jer se u Hrvatskoj, prema njegovu mišljenju, “vodi ogoljena antirspska politika”.

”Možemo potvrditi da je predsjednik Juncker poslao pisani odgovor premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, u kojem je izrazio zabrinutost zbog najnovijih događaja u odnosima između Srbije i Hrvatske te (ih) ohrabrio na povratak konstruktivnim bilateralnim odnosima ”, rekla je Maja Kocijančič.

Dodala je kako se u Junckerovu pismu naglašava da, prema europskim propisima, zločini iz mržnje temelji na nacionalnosti predstavljaju kazneno djelo, kao što je kazneno djelo i javno poticanje na nasilje ili mržnju, što uključuje i javno opravdavanje, negiranje ili prekomjerno trivijaliziranje zločina genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Juncker zatim dodaje da, sukladno tim europskim propisima, sve države članice EU imaju obvezu pobrinuti se da takvi prijestupi budu kažnjeni, dok se od zemalja koje teže prema članstvu u EU očekuje da se usklade s tim europskim propisima.

Autor: M.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.