Flickr

Juncker neće podnijeti ostavku, ostaje na čeku EK

Autor: dnevno.hr/HRT

Juncker je u posljednje vrijeme nekoliko puta rekao da nema potrebe za promjenom na čelu Europskog parlamenta

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker neće se povući, izjavio je glasnogovornik Komisije odgovarajući na upit o medijskim nagađanjima da je prijetio ostavkom ako se predsjedniku Europskog parlamenta Martinu Schulzu ne produlji mandat.

Predsjednik Juncker neće se povući, rekao je glasnogovornik Komisije Alexander Winterstein, dodajući da ne želi komentirati selektivno i jednostrano curenje informacija.

Njemački tjednik Der Spiegel objavio je da je to Juncker zaprijetio u jednom užem krugu. U tom slučaju ne mogu jamčiti za svoju budućnost kao predsjednik Komisije, navodno je, prema Der Spiegelu, rekao je Juncker.

U siječnju njemačkom socijaldemokratu Schulzu istječe dvoipologodišnji mandat na čelu Europskog parlamenta i sukladno ustaljenoj praksi u drugoj polovici ovog parlamentarnog saziva trebao bi ga zamijeniti netko iz Europske pučke stranke.

U zadnja dva saziva Europskog parlementa na mjestu čelnog čovjeka smjenjivali su se na polovini mandata predsjednici iz EPP-a i europskih socijalista. Ako u siječnju sljedeće godine na čelo Europskog parlamenta dođe netko iz Europske pučke strane, u tom slučaju čelnici svih triju europskih institucija, Europskog vijeća, Komisije i Parlamenta bit će iz redova EPP-a.

Juncker je u posljednje vrijeme nekoliko puta rekao da nema potrebe za promjenom na čelu Europskog parlamenta, s obzirom na izazove s kojima se Unija suočava, javlja HRT.

Autor: dnevno.hr/HRT